X

Turcia: Un judecător marcant, condamnat la închisoare sub acuzaţii legate de terorism

Un tribunal din Ankara a condamnat vineri un judecător marcant din Turcia la zece ani de închisoare sub acuzaţii legate de terorism, a anunţat avocatul acestuia pentru dpa, potrivit agerpres.

Murat Arslan a fost condamnat pentru apartenenţă la FETO, mişcarea clericului musulman Fetullah Gulen.

Citește și : Bulgaria: 43 de arestări în cadrul unei operaţiuni împotriva finanţării terorismului internaţional

Turcia îi acuză pe Gulen şi mişcarea lui că s-au aflat în spatele puciului eşuat din iulie 2016. De asemenea, ea consideră mişcarea lui Gulen drept organizaţie teroristă şi a arestat până acum mii de oameni sub acuzaţia de legături cu această mişcare.

Arslan a fost raportor la Curtea Constituţională a Turciei şi a condus Uniunea Judecătorilor şi Procurorilor. Această uniune a fost desfiinţată în urma loviturii de stat eşuate, când guvernul turc a impus starea de urgenţă.

Avocatul Oyku Didem Aydin a declarat pentru dpa că Arslan se afla de doi ani şi trei luni în detenţie înaintea procesului, iar echipa sa juridică s-a retras de la procesul de vineri în semn de protest. Judecătorul nu a numit un alt avocat şi l-a condamnat la zece ani de închisoare.

În octombrie 2017, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a acordat lui Arslan, care se afla atunci în spatele gratiilor, Premiul “Vaclav Havel” pentru Drepturile Omului.

Citește și : Soţia fostului director al Interpolului Meng Hongwei, cere azil în Franţa

Într-un mesaj citit la acea dată în numele lui, Arslan declara că Turcia a devenit o ţară în care “apărătorii legilor sunt declaraţi terorişti”.

Turcia este membră a Consiliului Europei, care a criticat în repetate rânduri represiunea declanşată de Ankara după puciul eşuat. Zeci de mii de oameni au fost trimişi în spatele gratiilor sau destituiţi din armată şi instituţiile publice.

Tags: ankaraFETOinchisoarejudecatorterorismturcia
Categorii: Diaspora