X

Turcia: Un mort şi 4 grav răniţi într-un atac cu rachetă în apropierea frontierei cu Iranul

Forţele turce de securitate au lansat luni o operaţiune pentru a urmări un grup de atacatori în apropierea frontierei cu Iranul, după ce un agent vamal turc a fost ucis în urma unui tir cu rachetă care a lovit un autovehicul blindat ce transporta personal vamal, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Racheta a lovit partea din faţă a vehiculului în jurul orei 05.50 GMT, luni, a postat pe Twitter ministrul de interne Suleyman Soylu. El a precizat că “teroriştii au fost urmăriţi şi încolţiţi”, dar nu a menţionat cine se crede că ar fi atacatorii.

Citește și : China folosește ca ‘armă’ viza de lucru acordată jurnaliștilor

Ministrul turc al comerţului Rushar Pekcan a afirmat la rândul său că un agent vamal a fost ucis în tirul cu rachetă şi mai mulţi răniţi, dintre care patru sunt în stare gravă.

Biroul guvernatorului din provincia Agri a declarat că vehiculul a fost lovit în timp ce se afla în tranzit între zona Dogubayazit şi un post de frontieră de la Gurbulak, în urma atacului maşina derapând şi răsturnându-se. Nici el nu a menţionat cine ar fi comis atacul.

Vehiculul se afla în apropiere de o parcare pentru camioane de marfă aflată la circa 3 km de graniţă, au declarat surse spitaliceşti şi de securitate. Ambulanţe, forţe de securitate şi echipe de salvare au fost trimise în zonă.

Unele media turce au relatat că atacul a fost comis de militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care sunt angajaţi din 1984 într-o mişcare de insurgenţă împotriva statului turc. PKK este activ în sud-estul Turciei, dar mai puţin în provincia Agri.

În imaginile difuzate de televiziuni pot fi văzute elicoptere survolând zona după atac, în timp ce agenţia de ştiri turcă Anadolu a relatat că două elicoptere de luptă au tras asupra unor “zone în care se crede că se află teroriştii”.

Citește și : Zeci de islamiști au fost condamnați la moarte în Egipt

Anadolu a precizat că un soldat a fost rănit grav când un explozibil a fost detonat în timpul operaţiunilor de recunoaştere în zonă.

Turcia a închis, pe 23 februarie, frontiera terestră şi aeriană cu Iranul din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Tags: atacelicoptereIranPKKrachetaRushar PekcanSuleyman Soylu
Categorii: Sinteze