Turcia va ‘apăra’ guvernul de la Tripoli în faţa forţelor disidente ale mareşalului Haftar

Publicat:

Turcia a afirmat miercuri că va “apăra” guvernul de la Tripoli, al cărui principal susţinător este, în faţa forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, care s-a autoproclamat guvernator al întregii Libii, potrivit France Presse, scrie agerpres.

“Turcia, care are simţul responsabilităţii în virtutea legăturilor sale istorice profunde cu regiunea, va continua desigur să fie alături de poporul libian frate, apărând Guvernul de Uniune Naţională (GNA)”, a transmis Ministerul de Externe turc într-un comunicat.


Citește și : Restricţiile impuse în Marea Britanie ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer

Acuzat de criticii săi că doreşte instaurarea unei dictaturi militare în Libia, la aproape un deceniu după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, mareşalul Haftar, care controlează estul şi o parte din sudul ţării, a anunţat luni seara transferul puterii către autoproclamata sa armată, afirmând că a “acceptat voinţa poporului şi mandatul său”.

El a anunţat de asemenea “sfârşitul acordului de la Skhirat”, semnat în 2015 în Maroc, sub egida ONU, în urma căruia a fost creat GNA, cu baza la Tripoli.

“Comunitatea internaţională ar trebui să răspundă, fără întârziere, acestui individ care şi-a exprimat intenţia de a instaura o juntă în Libia. Nu trebuie uitat că cei care îl susţin, inclusiv unele ţări care acţionează ca apostoli ai democraţiei, împart responsabilitatea actelor sale în faţa libienilor”, a adăugat diplomaţia turcă în comunicatul său.

Turcia a desfăşurat militari în Libia pentru a susţine GNA în faţa forţelor mareşalului Haftar, care este sprijinit de mai mulţi rivali regionali ai Turciei, în special Emiratele Arabe Unite şi Egiptul. Potrivit mai multor ţări, mercenari ruşi luptă de asemenea alături de acesta.

Citește și : Thailanda va redeschide unele afaceri, printre care frizeriile şi restaurantele

Datorită sprijinului militar turc, forţele GNA au recucerit la jumătatea unii aprilie de la forţele pro-Haftar două oraşe strategice în vest şi asediază Tarhouna, cea mai importantă bază în teritoriul controlat de mareşal, situată la 50 km de Tripoli.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.