X

Turcia vrea ca ONU să adopte o moţiune privind Ierusalimul

Turcia doreşte ca Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să adopte o moţiune cu privire la oraşul Ierusalim, a anunţat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în contextul agravării situaţiei din Orientul Mijlociu, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat postului de radio turc TRT Haber, Cavusoglu a spus că o comisie independentă trebuie să elaboreze un raport privitor la violenţele din Fâşia Gaza şi că Israelul trebuie să se supună legilor.

Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza

Trupele israeliene au împuşcat mortal zeci de protestatari palestinieni la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza luni, în ziua când SUA şi-au inaugurat ambasada la Ierusalim.

În 1980, Israelul a votat o lege care a declarat Ierusalimul capitala sa ‘unică şi indivizibilă’, incluzând cartierele palestiniene din partea de est cucerită de statul evreu în 1967 şi pe care palestinienii o doresc drept capitală a statului lor independent la care aspiră. ONU a declarat această decizie ilegală şi le-a cerut statelor care aveau misiuni diplomatice la Ierusalim să le retragă.

Citeşte şi: Atac subtil la Trump: Democraţia din SUA este ameninţată de minciuni

Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, Panama, Salvador, Uruguay, Venezuela şi Olanda au dat curs apelului ONU. Costa Rica şi Salvador au revenit în 1984 la Ierusalim, înainte de a pleca din nou în 2006.

În urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, unele ţări au afirmat că vor face acelaşi pas, iar Israelul încearcă să le convingă şi pe celelalte să urmeze acest exemplu. 

Tags: Adunarea Generală a Naţiunilor Unitefasia gazaierusalimisraelMevlut CavusogluONUturcia
Categorii: Sinteze