X

Turcii au plătit AVANSUL pentru achiziţionarea bateriilor ruseşti S-400

Turcia a semnat cu Rusia un contract major privind achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, a anunţat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de media locale, potrivit AFP, relatează şi agerpres.

“S-400 a fost semnat (acordul de achiziţionare). Din câte ştiu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (preşedintele rus Vladimir Putin – n.r.), cât şi eu suntem hotărâţi în acest sens”, a declarat preşedintele turc jurnaliştilor care îl însoţeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, relatează agenţia de presă EFE.

Citeşte şi: Un milion de oameni au ieşit pe străzile din Barcelona pentru a cere independenţa Cataloniei

Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită – presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari – suscită îngrijorarea aliaţilor Turciei din cadrul NATO, alianţă care trece printr-o criză în relaţiile cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, acuzată şi de faptul că acordă sprijin rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Pentagonul a tras un semnal de alarmă, afirmând că “în general, este mai bine pentru aliaţi să cumpere echipamente care să opereze ca un tot”.

Dar preşedintele Erdogan a declarat că Turcia este liberă să achiziţioneze echipamente de apărare de care are nevoie.

“Noi luăm singuri deciziile cu privire la independenţa noastră. Suntem obligaţi să luăm măsuri de securitate şi de apărare pentru a ne proteja ţara”, a spus el.

Moscova a confirmat şi ea încheierea acordului: “Contractul a fost semnat şi ne pregătim să îl punem în aplicare”, a declarat agenţiei de presă TASS Vladimir Kojin, consilier pentru cooperarea militară şi tehnică al Kremlinului.

Kojin a explicat că “S-400 reprezintă un sistem foarte complicat, constând dintr-un set de materiale tehnice” , urmând ca o mulţime de “subtilităţi” să fie rezolvate.

“Pot să spun doar că toate deciziile luate cu privire la acest contract sunt în concordanţă cu interesele noastre strategice”, a adăugat el, adăugând că înţelege foarte bine reacţia unor parteneri occidentali care încearcă să exercite presiuni asupra Turciei.

Citeşte şi: Alertă teroristă în SUA. Pontonul din Santa Monica a fost EVACUAT – FOTO/VIDEO

Ankara a negociat mai mult de un an achiziţionarea de rachete S-400 din Rusia pentru a spori capacităţile sale de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare şi cu radarele Alianţei.

Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme şi a reamintit că ţările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, aşa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.

În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depăşirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziţionarea de S-400.

Un sistem S-400 este compus din mai multe staţii radar, precum şi din rachete cu rază de acţiune diferită şi echipamente de întreţinere. Acest sistem doboară ţinte aeriene la o distanţă de 250 km şi rachete balistice nestrategice pe o distanţă de 60 de km.

Tags: ankaramoscovaRecep Tayyip ErdoganrusiaS-400sisteme de apărare antiaerianăturciaVladimir Putin
Categorii: Diaspora