Turcii construiesc tabere pentru refugiaţi în nordul Siriei

Publicat:

Turcia a lansat pregătiri pentru construcţia de tabere care ar putea găzdui până la 170.000 de refugiaţi în nordul Siriei, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, informează AFP, potrivit agerpres.

Semiluna Roşie turcă şi Agenţia turcă pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (Afad) au demarat pregătiri pentru a înfiinţa tabere de refugiaţi cu o capacitate de primire de 170.000 de persoane la Idleb (nord-vest) şi în regiunea controlată de Ankara şi de aliaţii săi insurgenţi sirieni din nordul ţării, a declarat pentru presă Hami Aksoy, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe.


Citeşte şi: Putin a jucat o miuţă cu Gianni Infantino la Kremlin

Provincia Idleb este una dintre zonele de detensionare stabilite printr-un acord încheiat între Turcia, susţinătoare a opoziţiei siriene, şi Rusia şi Iran, susţinătoarele regimului de la Damasc.

Armata turcă, precum şi grupările insurgente siriene pe care ea le susţine, au recucerit de la gruparea Stat Islamic (SI) ample teritorii în nordul Siriei în timpul operaţiunii Scutul Eufratului, desfăşurată în perioada august 2016-martie 2017.

Turcia găzduieşte în prezent peste trei milioane de refugiaţi care au fugit din calea conflictului ce face ravagii de peste şapte ani în Siria, însă ea încearcă acum să-i îndrepte pe refugiaţi spre taberele de partea siriană a frontierei.

Ankara se teme de un nou aflux de refugiaţi, ca urmare a operaţiunii pe care o desfăşoară de la sfârşitul lui ianuarie în enclava Afrin împotriva miliţiei kurde Unităţile pentru Apărarea Poporului (YPG). Această ofensivă a tensionat de altfel foarte tare relaţiile între Turcia, care consideră YPG organizaţie ‘teroristă’, şi SUA, aliatele combatanţilor kurzi în lupta împotriva SI.

Citeşte şi: ‘Ochii din cer’ văd tot. Coreea de Nord şi-a reluat producţia de plutoniu

În timpul unei vizite întreprinse la Ankara de secretarul de stat american Rex Tillerson la mijlocul lui februarie, Ankara şi Washingtonul au convenit asupra înfiinţării unor ‘grupuri de lucru’ pentru a-şi reglementa disputele.

‘Aşteptările noastre de la SUA sunt clare, aşteptăm să ia înapoi armele (furnizate de Washington) de la YPG’, a insistat marţi Aksoy, precizând că acest subiect va fi abordat pe larg în timpul primei reuniuni a acestor grupuri de lucru, prevăzută să aibă loc la Washington în perioada 8-9 martie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.