Turismul din R. Moldova, din ce în ce mai popular

Publicat:

R. Moldova a înregistrat o creștere a numărului de turiști și excursioniști pe teritoriul țării. Potrivit Biroului Național de Statistică, datele au fost înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2023.

Astfel, datele arată că numărul de turiști și excursioniști a crescut cu 22,1% față de ianuarie-iunie 2022 și a constituit 173,4 mii persoane, din care:

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare


  • turismul emițător – 117,9 mii persoane (+22,2%);
  • turismul intern – 39,0 mii persoane (+11,1%);
  • turismul receptor – 16,5 mii persoane (+58,6%).

Încasările agențiilor de turism și turoperatorilor în ianuarie-iunie 2023 au crescut cu 38,2% față de ianuarie-iunie precedent și au însumat 1.338,9 mil. lei.

În perioada cercetată, turismul emițător și intern au deținut cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști, revenindu-le, respectiv, 68,0% și 22,5%, iar turismului receptor – 9,5%.

Evoluția numărului de turiști și excursioniști, participanţi la turismul organizat de agenţiile de turism şi turoperatori, pe categorii de turism, se caracterizează prin următoarele date:

În ianuarie-iunie-2023 datele privind numărul turiștilor și excursioniștilor care au beneficiat de serviciile agențiior de turism și turoperatorilor au depășit cu 14,4 puncte procentuale datele înregistrate în perioada respectivă a anului 2019, ultimul an înainte de pandemie.

Turismul emițător. În ianuarie-iunie 2023 s-a înregistrat creșterea numărului de turişti şi excursionişti care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism cu 22,2% față de ianuarie-iunie 2022 și a constituit 117,9 mii persoane. Majoritatea covârșitoare (99,0%) au călătorit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement. Cetăţenii moldoveni au preferat să viziteze, preponderent, Turcia (42,2% din total plecați în străinătate), Egipt (16,8%), Bulgaria (13,6%), România (13,3%) și Grecia (4,0%). Numărul de turiști-zile în perioada cercetată a crescut cu 18,1% față de ianuarie-iunie 2022, iar durata medie a sejurului cetățenilor moldoveni peste hotare s-a diminuat de la 7,0 zile, în ianuarie-iunie 2022, până la 6,6 zile în ianuarie-iunie curent.

Turismul receptor. În ianuarie-iunie 2023 s-a înregistart creșterea numărului cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism cu 58,6% față de ianuarie-iunie precedent și a constituit 16,5 mii vizitatori, majoritatea (circa 90,0%) fiind vizitatori de o zi (excursioniști) care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Ponderi mai însemnate au revenit vizitatorilor din România (34,7% din total cetățeni străini primiți în țară), Italia (16,8%), Ucraina (13,7%), Germania (9,4%) și Franța (6,6%). În ianuarie-iunie curent față de ianuarie-iunie 2022 s-a înregistrat scăderea atât a numărului de turiști-zile (de circa 3,0 ori) cât și durata medie a sejurului în țară a cetățenilor străini (de 2,2 ori).

Tursmul intern. În ianuarie-iunie 2023 numărul vizitatorilor participanţi la turismul intern a crescut cu 11,1% față de ianuarie-iunie 2022 și a constituit 39,0 mii persoane, majoritatea (76,7%) fiind vizitatori de o zi (excursioniști). Numărul de turiști-zile a crescut cu 20,4% față de ianuarie-iunie precedent. Durata medie a sejurului cetățenilor moldoveni în țară, în scop turistic, a crescut de la 10,6 zile, în ianuarie-iunie 2022, la 11,4 zile în ianuarie-iunie curent. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chișinău (40,4%), regiunile de dezvoltare Centru (36,6%) și Sud (19,9%).

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

În ianuarie-iunie 2023, comparativ cu perioada similară a anului precedent, au crescut încasările agențiilor de turism și turoperatorilor din turismul emițător – cu 347,1 mil. lei (+38,6%), turismul intern – cu 22,1 mil. lei (+39,9%) și turismul receptor – cu 1,3 mil. lei (+8,9%).

Încasările din activitatea turistică în perioada de raport au depășit de 1,4 ori încasările înregistrate de agențiile de turism în ianuarie-iunie 2019, ultimul an înainte de pandemie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reţineri în sudul ţării: Făceau braconaj cu arme deţinute ilegal

Reţineri în sudul ţării: Făceau braconaj cu arme deţinute ilegal Ofițerii Direcției Investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații au descins marți, 16 iulie, în...

Pompierii moldoveni au ajuns în Grecia și sunt gata de misiune

Pompierii moldoveni au ajuns în Grecia și sunt gata de misiune Noaptea trecută, echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al...

Germania interzice o revistă a extremei drepte

Germania interzice o revistă a extremei drepte Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a interzis revista Compact, considerată de serviciile de informaţii ca fiind de...

Descinderi la sud. Oamenii legii au căutat arme deținute ilegal

Descinderi la sud. Oamenii legii au căutat arme deținute ilegal Oamenii legii au descins cu percheziții domiciliare în raioanele Cahul, Vulcănești și Taraclia. Citește și: Cine...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.