Turiştii sunt cauza unei creşteri cu 40% a poluării cu plastic din Marea Mediterană (WWF)

Publicat:

Turiştii sunt cauza unei creşteri cu 40% a cantităţii de deşeuri care ajung în fiecare vară în Marea Mediterană, vasta majoritate a acestora fiind alcătuită din obiecte din plastic, avertizează joi un raport al World Wildlife Fund (WWF), citat de Press Association, potrivit agerpres.

Circa 95% din deşeurile din larg, de pe fundul mării şi de pe plajele din regiune sunt obiecte din plastic, marea majoritate provenind în primul rând din Turcia şi Spania, urmate de Italia, Egipt şi Franţa, conform unui studiu efectuat de organizaţia pentru conservarea naturii.


Citește și : Vladimir Putin: Trupele ruse se vor afla în Siria atâta vreme cât Moscova ‘va avea acolo un interes’

Mediterana este una dintre mările cu cel mai ridicat nivel de poluare cu plastic din lume. Sute de mii de tone de obiecte din plastic şi microparticule de plastic ajung anual în apele sale şi afectează vieţuitoarele sălbatice.

Peste 200 de milioane de turişti vizitează în fiecare an Mediterana rezultând o creştere cu 40% a deşeurilor din mediul marin în timpul verii, potrivit raportului lansat pentru a marca Ziua Mondială a Oceanelor, sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.

Organizaţia pentru conservarea naturii face apel la turişti să reducă utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă, precum paiele şi beţişoarele pentru amestecat băuturi, să consume apă de la robinet – în locurile în care aceasta este potabilă – şi să evite folosirea jucăriilor gonflabile dispensabile. Printre alte recomandări adresate turiştilor se numără folosirea sacoşelor reutilizabile, împrospătarea respiraţiei cu mentă în locul gumei de mestecat, folosirea unei pânze lavabile în locul şerveţelelor pentru faţă şi adunarea gunoaielor de pe plajă.

Europa este al doilea cel mai important producător de plastic din lume, după China, şi aruncă în mare echivalentul a 66.000 de maşini de gunoi încărcate cu obiecte de plastic de dimesiuni mari precum sticle şi pungi. Acestea pot cauza asfixie sau răni vieţuitoarelor marine sau pot fi confundate cu hrana de alte specii precum peşti sau ţestoase provocând blocaje digestive, înfometare şi leziuni interne fatale.

Citește și : Regimul preşedintelui al-Assad ‘nu mai este ferit de represalii’, avertizează Netanyahu

Deşi conţine doar 1% din cantitatea de apă de pe Pământ, Mediterana este o mare semi-închisă în raza căreia se desfăşoară numeroase activităţi umane şi ca urmare reprezintă o ”capcană pentru plastic” unde se află 7% din cantitatea totală de microparticule de plastic din lume, a indicat WWF. Aceste fragmente minuscule pot fi ingerate de peşti şi alte vieţuitoare precum midiile care pot ajunge apoi în farfuriile turiştilor.

În medie, un consumator de peşte din Europa poate ingera anual până la 11.000 de microparticule de plastic, avertizează raportul.

Marea Mediterană adăposteşte aproape 25.000 de specii de plante şi animale, dintre care circa două treimi sunt unice în această regiune. Însă multe specii de peşti, mamifere marine, ţestoase şi păsări marine ajung să consume obiectele de plastic din apă. Spre exemplu, în unele exemplare de peşti au fost descoperite ambalaje de alimente şi pachete de ţigări, iar în stomacul unui caşalot eşuat pe ţărm au fost găsiţi metri întregi de plasă de pescuit şi furtun flexibil, două ghivece şi mai multe prelate de plastic.

Ziua mondială a oceanelor are rolul de a mobiliza şi de a uni populaţia globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Planetar. Această zi a fost iniţiată la 8 iunie 1992, la Summitul Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluţii adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.