Turneul lui Shinzo Abe în Orientul Mijlociu rămâne ‘bătut în cuie’

Publicat:

Guvernul nipon a confirmat vineri vizita pe care o va întreprinde de sâmbătă, în trei ţări din Orientul Mijlociu, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, după ce, în urmă cu două zile, datele stabilite pentru turneul diplomatic erau puse sub semnul întrebării din cauza tensiunilor care afectau regiunea, transmite EFE, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului, Yoshihide Suga, a precizat în conferinţa sa zilnică de presă, că turneul lui Abe în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Oman va începe sâmbătă şi se va încheia miercuri.


Citeşte şi: La intervenţia Rusiei, Israelul eliberează un spion sirian

Scopul turneului este de a schimba opinii cu liderii din regiune pentru a vedea cum pot fi reduse tensiunile din Orientul Mijlociu, a declarat Suga, ţinând cont de “rolul important” jucat în această privinţă de cele trei state.

Totodată, guvernul de la Tokyo va căuta cooperarea acestora pentru asigurarea rutelor maritime din zonă, de unde provine 90% din petrolul consumat de Japonia.

De asemenea, Abe le va explica liderilor celor trei ţări vizitate motivele desfăşurării unei forţe militare nipone în apele din regiune, decizie anunţată pe 27 decembrie.

Respectiva misiune, care va fi compusă dintr-un distrugător şi din avioane de recunoaştere, are ca obiectiv colectarea de informaţii pentru a asigura rutele maritime din zonă.

Citeşte şi: Japonia cere ajutor la Interpol pentru arestarea Carolei Ghosn

Turneul lui Abe în Orientul Mijlociu a fost pus la îndoială miercuri, în urma atacului iranian asupra a două baze aeriene din Irak, în presa locală, care cita surse oficiale anonime, apărând chiar informaţia că demersul diplomatic a fost amânat.

Decizia de menţinere a datelor programate iniţial pentru acest turneu a fost comunicată pe un fond de oarecare destindere a tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Casa Albă a demonstrat reţinere militară în urma atacului iranian, care nu s-a soldat cu morţi în rândul trupelor americane. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.