Turnul Eiffel, mai scump cu 20% chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice 2024

Publicat:

Turnul Eiffel, mai scump cu 20% chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice 2024

Accesul la Turnul Eiffel este mai scump înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, motivul invocat de autorități fiind că se dorește compensarea costurilor imense pentru întreținerea unuia dintre primele zece cele mai vizitate monumente din lume.

Tarifele au fost majorate cu 20% chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice 2024, după luni de tensiuni între compania care gestionează „Doamna de Fier” cum i se mai spune construcției și Primăria Parisului, cu privire la veniturile generate de acest simbol al Orașului Luminilor, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Turnul Eiffel din Paris Franța are 330 de metri înălțime, iar costurile sale de întreținere sunt pe măsură.

Nu multă lume știe că mai există un turn în Paris, cel din Montparnasse, de unde de asemenea pot fi admirate priveliști de vis, la prețuri mult mai reduse, dar și că de la începutul anului au avut loc valuri de scumpiri, iar parizienii se așteptau la altele noi chiar în preajma Jocurilor Olimpice 2024, când se preconizează că orașul va fi luat cu asalt la propriu, ca niciodată în istoria sa, de către turiști.

Ecourile scandalului, departe de stingere

Creșterea prețului la bilete este în vigoare începând cu 17 iunie 2024, dar nici după o săptămână ecourile scandalului vizând această scumpire nu s-au domolit.

Adulții trebuie acum să plătească 35 de euro pentru a contempla capitala Franței, față de tariful anterior de 29,10 euro.

Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), compania publică care operează monumentul, speră ca veniturile generate din majorare să o ajute să recupereze pierderile și să echilibreze situația financiară, după închiderile prelungite cauzate de pandemia de Covid-19.

În plus, cu această ocazie s-a încheiat și un conflict de muncă care a dus la închiderea sa temporară. În februarie, turiștii care sperau să sărbătorească luna dragostei în turn l-au găsit închis timp de cinci zile consecutive, din cauza grevei personalului. Un episod similar a fost și în decembrie 2023, în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui Gustave Eiffel, inginerul francez a cărui companie a construit turnul, pe 27 decembrie.

2023 – anul cu cei mai mulți vizitatori la Turnul Eiffel, din ultimul deceniu

În ciuda motivării companiei, privind situația financiară, trebuie amintit și că anul trecut, a fost înregistrat cel mai mare număr de vizitatori din ultimul deceniu. Aproximativ 6,3 milioane de persoane au urcat în turn, în 2023, fiind cea mai mare cifră înregistrată din 2015 încoace.

Mai trebuie menționat și că SETE reprezintă o companie publică deținută în proporție de 99% de către orașul Paris. În perioada pandemiei, turnul a fost închis timp de mai multe luni, veniturile ajungând la sfert: 25 de milioane de euro față de 99 de milioane de euro în anul precedent. Deficitul a atins și el 113 milioane de euro în perioada 2020 – 2022, potrivit estimărilor Primăriei Parisului.

Nota de plată, achitată de turiști

Costurile de întreținere a obiectivului turistic au crescut și ele semnificativ, cheltuielile suplimentare depășind 130 de milioane de euro. Unii dintre cei 360 de angajați ai monumentului susțin însă că de vină pentru facturile crescute sunt atât SETE cât și Primăria Parisului, iar acum nota de plată revine practic în sarcina turiștilor.

Și nu este singura problemă cu care se confruntă monumentul. Inginerul Gustave Eiffel, a cărui figurină în mărime naturală poate fi admirată chiar în turn, a lăsat ca sarcină urmașilor să repicteze Turnul Eiffel la fiecare șapte ani, subliniind importanța crucială a procesului pentru conservarea structurii metalice. Cu toate acestea, ultima operațiune a început în 2020, după 11 ani față de cea anterioară, tot din pricina costurilor suplimentare de întreținere, motivate de către cei de la SETE.

Compania a susținut necesitatea tratării plumbului descoperit în straturile anterioare de vopsea, pentru prima dată realizându-se o decopertare pe scară largă a turnului înainte de repictare.

Conservarea structurii metalice, întârziată două cicluri, din cauza neînțelegerilor

Operațiunea ar fi trebuit să dureze doi ani. Se dorea ca pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, turnul să-și schimbe nuanța din grej (bej – gri) în maro-galben, culoarea preferată a lui Eiffel. Doar că lucrarea este și acum departe de a fi finalizată deși nu mai este decât o lună până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 26 iulie. Practic, proiectul este cu cel puțin patru ani în urma programului stabilit.

SETE și-a motivat problemele și prin creștere bruscă a taxei de licență pe care o plătește către orașul Paris pentru operarea obiectivului.

Acuze și adevăruri spuse doar pe jumătate

Taxa, care a crescut de la 8 la 15 milioane de euro în 2021, este programată să ajungă la 50 de milioane de euro până în 2025, susțin reprezentanții companiei. Cele două sindicate ale SETE consideră suma drept nerezonabilă și critică Primăria Parisului pentru „urmărirea profitabilității cu orice preț și pe termen scurt”, ceea ce ar amenința atât viitorul Turnului Eiffel, cât și al companiei de gestionare.

Chiar și ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, a acuzat-o pe primărița Anne Hidalgo că „ruinează financiar” Turnul Eiffel.

În apărarea sa, Primăria Parisului susține că taxa de licență include o componentă variabilă calculată pe baza veniturilor și afirmă că de fapt a redus taxa față de ce se prevăzuse inițial în acordul cu SETE, amintind că se va ajunge la 50 de milioane însă abia în 2031.

Va fi repictat Turnul Eiffel până la Jocurile Olimpice 2024

Majorarea prețului biletelor pentru vizitarea Turnului Eifflel  a fost aprobată chiar de Consiliul Municipal Paris, spre finele lunii mai când s-a votat și un sprijin financiar de 15 milioane de euro pentru SETE, pe care aceștia au omis să-l menționeze. În plus, s-a acceptat și o recapitalizare de 60 de milioane de euro, în iulie 2021, pentru a se depăși efectele pandemiei de Covid.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Iar o  investiție suplimentară de 156 de milioane de euro va fi dedicată lucrărilor de întreținere al unuia dintre cele mai mari atracții turistice ale lumii, inclusiv pentru finalizarea proiectului de repictare pentru a-i reda obiectului, inaugurat acum 135 de ani, frumusețea și gloria de odinioară.

Trebuie menționat și că de luni de zile întregul Paris este transformat într-un imens șantier, mai toate obiectivele turistice, superbele statui de pe marginea străzilor, ale podurilor peste Sena fiind în reabilitare. Prin urmare, era de așteptat să se acorde aceeași atenție și simbolului Parisului – Turnul Eiffel. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste un miliard de oameni de pe glob riscă boli grave pentru că nu fac suficient sport, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială...

Peste un miliard de oameni de pe glob riscă boli grave pentru că nu fac suficient sport, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială...

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: “Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni”

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: "Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni" Vedetă a sportului...

Canicula – o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă

Canicula - o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă Canicula și temperaturile care au depășit normalul acestei...

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie 360 de tineri, absolvenți ai științelor educației, urmează să se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.