X

Tusk: Ameninţările lui Erdogan de a trimite milioane de refugiaţi sirieni în Europa, ‘complet deplasate’

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Donald Tusk, l-a admonestat vineri pe şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan pentru faptul de a fi ameninţat să trimită milioane de refugiaţi sirieni în Europa şi a criticat aspru ofensiva turcă în nordul Siriei, apreciind că destabilizează regiunea, informează Reuters, potrivit agerpres.

Tusk, care a făcut declaraţii la Nicosia, după întâlnirea cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, a menţionat că ofensiva militară unilaterală a Turciei a provocat îngrijorare serioasă şi ar trebui stopată. Înalta oficialitate europeană a adăugat că preocupările Turciei în domeniul securităţii ar trebui soluţionate prin mijloace politice şi diplomatice.

Citește și : Primele pierderi ale armatei turce în nord-estul Siriei: un militar a fost ucis și alți trei răniți

”O intervenţie militară nu poate decât să înrăutăţească lucrurile. În loc să creeze stabilitate, va crea o şi mai mare instabilitate în întreaga regiune, va spori suferinţele civililor, va provoca noi strămutări şi va ameninţa progresele obţinute de coaliţia internaţională împotriva Daesh”, a avertizat Tusk, într-o referire la gruparea teroristă Stat Islamic.

Erdogan a ameninţat joi într-un discurs că ”va deschide porţile” ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei. Preşedintele Turciei a cerut Uniunii Europene ”să-şi revină în simţiri” şi a ameninţat că, dacă blocul comunitar va califica ofensiva militară a Ankarei drept o invazie, ”va deschide porţile şi va trimite 3,6 milioane de refugiaţi” în Europa.

Citește și : Explozie la bordul unui petrolier iranian aflat în apropierea unui port saudit

”Turcia trebuie să înţeleagă că principala noastră preocupare este că acţiunile ei pot duce la o nouă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil”, a replicat Tusk. ”Şi nici nu vom accepta nicicând ca refugiaţii să fie folosiţi pe post de arme şi ca modalitate de a ne şantaja. Tocmai de aceea consider complet deplasate ameninţările făcute ieri (joi, 10 octombrie – n.r.) de preşedintele Erdogan”, a insistat preşedintele în exerciţiu al Consiliului European.

Tags: DaeshDonald TuskeuropaNicosiaRecep Tayyip Erdoganstat islamic
Categorii: Diaspora