X

Ucraina a avut șansa să distrugă avioane de război rusești/ Casa Albă: ‘NU’, acum e prea târziu

Ucraina a avut șansa să distrugă avioane de război rusești/ Casa Albă: ‘NU’, acum e prea târziu

Ucraina încă mai bombardează aerodromuri rusești, dar numai cu niște drone mai puțin distrugătoare, scrie Forbes.

De luni de zile, oficialii ucraineni le-au tot cerut aliaților din străinătate persmisiunea de a folosi cel mai bun armament primit – în special, puternicele rachete balistice – ca să poată ataca avioanele rusești staționate în aer liber pe aerodromuri de pe teritoriul Rusiei, care lansează raiduri rapide deasupra orașelor ucrainene, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Tot luni de zile, acei aliați au ridicat obiecții invocând riscul unei agravări a situației într-un moment când războiul tot mai extins al Rusiei a intrat în cea de-a 29-a lună.

Devenind clar tot mai impacientate, forțele ucrainene și-au întețit atacurile asupra celor mai vulnerabile aerodromuri rusești, apelând doar la muniție produsă în Ucraina. Sâmbătă, dronele ucrainene au atacat baza aeriană Morozovsk, din sudul Rusiei, aflată la 300 km. de linia frontului din estul Ucraainei.

Potrivit direcției serviciului ucrainen de informații, raidul cu drone a distrus un bombadier rusesc de tip Suhoi Su-34, a distrus parțial alte două avioane Su-34 și a  aruncat în aer un depozit de muniții.

Direcția a publicat imagini prin satelit ale bazei, subliniid zonele întregi de așa-zis ‘pământ pârjolit’ provocate de muniția care a continuat să ardă după încetarea atacului.Acesta nu este primul atac asupra bazei Morozovsk, dar este unul dintre cele mai distrugătoare. Totuși, pentru ucraineni, victoria este dulce-amară. Asemenea atacuri sunt tot mai greu de lansat, având în vedere că rușii își strămută avioanele de război la baze mai puțin expuse.

Este evident ceea ce încearcă să facă direcția serviciului ucrainean de informații. Lovind Morozovk sau alte aerodromuri din apropierea frontierei ruso-ucrainene, direcția speră să distrugă niște pioni-cheie ai campaniei de bombardamente a Rusiei, respectiv, avioanele transportatoare de bombe și chiar bombele propriu-zise.

Anul trecut, după lansarea primelor bombe teleghidate asupra Ucrainei, forțele aeriene rusești au început să folosească pe scară largă muniția ghidată prin satelit. Grație aripilor lor exterioare, bombele ghidate de tip KAB, produse în pripă, dispun de o rază suficieentă – 30 km. sau chiar mai mult – ca să permită bombardierelor Su-34 să atace trupele ucrainene și pe civilii aflați dincolo de cele mai bune poziții ucrainene de apărare antiaeriană.

Rușii lansează zilnic aproximativ 100 de bombe teleghidate KAB, unele cântărind peste 3 tone. “Din nefericire, în zonele urbane, folosireea lor frecventă și pe scară largă este extrem de eficientă”, se arată într-un raport al centrului ucrainean de analiză Frontintelligence.

“Chiar dacă sunt deseori imprecise, desimea lor este suficientă ca să poată distruge sau să afecteze diverse clădiri, chiar dacă bombele KAB nu lovesc direct obiectivele”, mai arată cei de la Frontintelligence. “În momentul când clădirile se prăbușesc, beciurile de la subsol îi blochează acolo pe oameni, făcând ca operațiunile de salvare să devină imposibile, mai ales atunci când rușii își dublează sau își triplează atacurile”.

Ca arme demolatoare în orașe, practic, KAB-urile au fost un factor decisiv pentru fiecare victorie rusească recentă, repurtată pe cei 700 km. de front. ”În trecut, așa cum s-a întâmplat în cazul bătăliei din Bahmut (de anul trecut), artileriei rusești îi trebuiau uneori zile întregi ca să distrugă niște clădiri suficient pentru a forța retragerea apărătorilor”, explică Frontintelligence. “Acum, clădiri întregi se pot prăbuși în câteva secunde, făcându-le inutile pentru orice fel de apărare”.

Astăzi, multe dintre vioanele Su-34 sunt în baze aflate la kilometri întregi de frontieră. În fața dronelor ucrainene, ele nu sunt tocmai invulnerabile – modelele cu raza cea mai lungă sunt staționate la peste 1000 km. distanță.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Dar, pentru majoritatea dronelor ucrainene, ele sunt în siguranță, după cum la fel de în siguranță sunt și în fața sistemelor antirachetă ATACMS, dintre care cele mai puternice au o rază de acțiune de numai 300 km. În cazul în care Casa Albă își va da vreodată permisiunea în vederea unor raiduri lansate de ATACMS asupra bazelor rusești, s-ar putea să fie prea târziu. S-ar putea ca obiectivele cele mai vulnerabile să se afle mult prea departe.

Desigur, câteva avioane Su-34 – precum și niște stocuri de KAB – rămân pe niște aerodromuri de felul celui de la Morozovsk. Ucraina a lovit doar trei dintre ele, plus muniția aferentă.Dar ca să-și ducă la bun sfârșit campania de bombardamente, Ucraina trebuie să distrugă un mare număr de Su-34, nu doar unul sau câteva. Or, amplasamentele tot mai inteligente ale Rusiei fac acest obiectiv să fie mai greu de atins, notează David Axe.

Tags: avioaneCasa Albarazboiucraina
Externe