X

Ucraina A DERAIAT un plan major al lui Putin, ceea ce explică agresivitatea Moscovei

Încercările Rusiei pentru ca Ucraina să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice au eşuat şi în acest mod Kievul a stricat foarte mult planurile ‘napoleoniene’ ale Kremlinului (prin semnarea Acordului de asociere la UE), a apreciat expertul rus Viktor Mironenko, directorul Centrului de studii ucrainene de pe lângă Institutul pe probleme europene al Academiei de Ştiinţe al Federaţiei Ruse, într-un interviu acordat marţi ziarului ucrainean Segodnia, transmite și agerpres.

Moscova, potrivit acestuia, avea un plan – să devină centrul unei entităţi economice extrem de puternice precum Uniunea Economică Eurasiatică pentru a-şi consolida poziţia în lume. Dar Ucraina nu a dorit să meargă alături de Rusia pe acest drum, ea aspira spre Uniunea Europeană, ceea ce a făcut să eşueze unul din ‘planurile grandioase’ ale Kremlinului, consideră expertul citat.

Citește și: Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

În acest context, expertul rus a evidenţiat că, la ora actuală, economia rusă nu o echivalează nici pe departe pe cea a fostei URSS, iar raportat la nivel mondial, ponderea economiei rusă este pe undeva pe la 1%. În schimb, Rusia, ca putere nucleară, are greutate pe plan internaţional, dar aceasta nu este suficient.

Din această cauză, subliniază Mironenko, Rusia nu ajunge la ‘greutatea’ ţărilor cu care şi-ar dori să vorbească de pe picior de egalitate, în primul rând cu SUA.

‘Ajuns la putere, Putin a avut propria sa viziune despre locul Rusiei în lume şi unde ar vrea s-o vadă… Iar una din ideile sugerate de anturajul său a fost tocmai reintegrarea economică a spaţiului postsovietic, sau mai bine zis a unora dintre părţile sale. Dacă ar fi implementat-o aşa cum a fost gândită, Putin ar fi rezolvat multe obiective. Inclusiv ar fi consolidat importanţa Rusiei drept centru unificator al unei astfel de structuri supranaţionale. Dar a realiza acest lucru fără Ucraina a fost pur şi simplu imposibil’, a afirmat expertul rus în interviul pentru Segodnia.

Uniunea Euroasiatică a fost înfiinţată în 2011, la iniţiativa lui Vladimir Putin, reunind la ora actuală Belarus, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Această formulă de cooperare regională se doreşte a fi o uniune supranaţională, având la bază sistemul de integrare al Uniunii Europene.

Tot ceea ce a urmat în raporturile dintre Kiev şi Moscova a fost subordonat dorinţei Kremlinului ‘de a îmblânzi’ Ucraina pentru a o atrage în Uniunea Euroasiatică, dar după cum s-a văzut, fără succes, conform aceluiaşi expert.

La ora actuală, foarte puţini în Rusia înţeleg noua economie ucraineană, politica sa, chiar istoria ei, susţine el, iar în anturajul preşedintelui rus astfel de persoane nici nu există.

Dacă în Rusia principala resursă economică sunt livrările de gaze şi petrol (exportul materiilor prime constituind 70% din veniturile la buget), în Ucraina este atât energia (deşi la o scară mult mai mică), cât şi terenul agricol fertil cu un climat favorabil, precum şi resursa umană, susţine el.

Citește și: Procurorii americani cer ani grei de închisoare pentru Roger Stone

Cert este că sistemele economice şi politice ale Rusiei şi Ucrainei sunt obiectiv incompatibile, apreciază Mironenko, potrivit căruia toate acestea au contribuit la agresiunea rusă din 2014 împotriva Ucrainei, când conducerea rusă a realizat că planul de integrare în cadrul Uniunii Eurasiatice cu participarea Ucrainei nu este posibil.

Doar în baza unei resurse umane importante o ţară se poate dezvolta atât politic, cât şi economic, crede Mironenko, în opinia căruia economiile diferite presupun sisteme politice diferite. Una este dacă modelul economic se bazează pe resurse obţinute din vânzarea de materii prime, iar aceşti bani se scurg în buzunarele ‘fidelilor’, şi cu totul altceva este când oamenii sunt principala resursă a economiei. Acesta este un model economic liberal care presupune libertăţi economice şi libertăţi politice. Şi aceste modele s-au dovedit practic incompatibile, a subliniat expertul citat.

Tags: Institutul pe probleme europene al Academiei de Ştiinţe al Federaţiei RusekievkremlinmoscovarusiaucrainaUniunea Economică Eurasiaticăuniunea europeanaViktor Mironenko
Categorii: Diaspora