X

Ucraina a distrus un pod cheie în regiunea rusă Kursk. Kievul a folosit rachete de fabricaţie occidentală, acuză Moscova

Ucraina a distrus un pod cheie în regiunea rusă Kursk. Kievul a folosit rachete de fabricaţie occidentală, acuză Moscova

Forţele ucrainene au distrus un pod peste râul Seim în regiunea rusă Kursk, a declarat vineri un oficial local, în contextul în care Kievul a continuat să îşi intensifice ofensiva militară transfrontalieră, relatează Politico.

“Ca urmare a atacului din partea ucraineană, un pod rutier peste râul Seim în districtul Glushkovsky a fost distrus”, a precizat Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al oraşului Kursk, într-un mesaj pe Telegram vineri seara. El nu a furnizat mai multe detalii, potrivit stiripesurse.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Canalul Telegram pro-Kremlin Mash a anunţat că forţele ucrainene au lovit podul de mai multe ori cu rachete HIMARS. Distrugerea podului întrerupe accesul la cel puţin 27 de aşezări, potrivit Mash, care a precizat că podul era o rută principală de evacuare pentru civili.

Site-ul media al opoziţiei ruse, Istories, a notat că podul se afla într-o „zonă cheie logistică a forţelor armate ruse”.

Forţele Kievului şi-au continuat vineri înaintarea în regiunea Kursk. “Soldaţii noştri continuă să lupte, avansând în diferite direcţii de la 1 la 3 kilometri”, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul armatei ucrainene, preşedintelui Volodimir Zelenski, în timpul şedinţei de stat major de vineri. „În general, situaţia este sub control”, a spus Syrskyi.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Când Zelenski l-a întrebat dacă există noi prizonieri de război, Syrskyi a spus că speră că forţele ucrainene vor lua mulţi în zona satului Malaya Lokna.

Între timp, forţele ruse avansează în regiunea Doneţk. Administraţiile locale au raportat vineri că soldaţii Moscovei s-au apropiat la mai puţin de 10 kilometri de Pokrovsk şi Myrnohrad, două oraşe de importanţă strategică din regiune. Acestea au îndemnat rezidenţii locali să evacueze.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS, fabricate din SUA, pentru a distruge un pod peste râul Seim, din regiunea Kursk, ucigând voluntarii care încercau să evacueze civili, transmite Reuters.

”Pentru prima dată, regiunea Kursk a fost lovită de lansatoare de rachete de fabricaţie occidentală, probabil americane HIMARS”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, vineri seara, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

”Ca urmare a atacului asupra podului peste râul Seim din districtul Gluşkovo, acesta a fost complet distrus, iar voluntarii care ajutau populaţia civilă evacuată au fost ucişi”.

Şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat vineri că forţele Kievului înaintează între 1 şi 3 kilometri în unele zone din regiunea Kursk, la 11 zile de la începutul unei incursiuni în Rusia.

Kievul a susţinut că a preluat controlul asupra a 82 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 de kilometri pătraţi din regiune, începând cu 6 august.

Reuters nu a putut verifica independent informaţiile de pe câmpul de luptă ale fiecărei părţi.

Rusia a acuzat Occidentul că sprijină şi încurajează prima ofensivă terestră a Ucrainei pe teritoriul rus şi a spus că ”invazia teroristă” de la Kiev nu va schimba cursul războiului.

Statele Unite, care au spus că nu îi pot permite preşedintelui rus Vladimir Putin să câştige războiul pe care l-a lansat în februarie 2022, consideră până acum incursiunea surpriză o mişcare de protecţie care justifică folosirea armelor americane, au declarat oficialii de la Washington.

Tags: KurskrusiaSeim
Externe