X

Ucraina a interceptat 29 din cele 30 de rachete lansate de Rusia noaptea trecută

Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi un total de 30 de rachete de diferite tipuri asupra mai multor regiuni din Ucraina, dintre care 29 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, potrivit unui buletin al Forţelor aeriene ucrainene dat publicităţii joi, relatează EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

“De la ora 21:00 pe 17 mai până la 05:30 pe 18 mai, ocupanţii ruşi au lansat mai multe valuri de rachete din diferite direcţii”, se arată în notă, specificându-se că este vorba de rachete de croazieră lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Citeşte şi: Parlamentul European recomandă RECUNOAŞTEREA Kosovo – Black News

Administraţia militară a Kievului anunţase anterior distrugerea tuturor rachetelor şi dronelor de recunoaştere lansate la primele ore ale dimineţii împotriva capitalei, unde noaptea trecută s-au auzit din nou numeroase explozii.

În acest ultim ‘atac nocturn’, forţele ucrainene au reuşit să distrugă ’33 de ţinte aeriene – 29 de rachete şi 4 drone!”, a declarat comandantul Forţelor aeriene, Mikola Oleşciuk, dintr-un total de 30 de rachete lansate de Rusia, potrivit AFP.

Această serie, a noua la număr, de lovituri ruseşti cu rachete, care a vizat în special Kievul de la începutul lunii, are loc într-un moment în care Ucraina afirmă că îşi finalizează pregătirile pentru o ofensivă majoră pentru a-i alunga pe ruşi de pe teritoriul ucrainean.

Administraţia civilă şi militară de la Kiev a calificat atacurile ruseşti efectuate de la începutul lunii mai ca fiind “fără precedent în ceea ce priveşte puterea, intensitatea şi varietatea lor”.

Potrivit acesteia, rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice ruse din regiunea Marii Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat apoi capitala.

“Toate ţintele inamice din spaţiul aerian al Kievului au fost detectate şi distruse”, au declarat responsabilii ucraineni.

De asemenea, administraţia militară a regiunii Odesa a raportat moartea unui civil şi doi răniţi în timpul atacului rusesc cu numeroase rachete asupra acestei provincii ucrainene de pe coasta Mării Negre, unde a fost lovit un obiectiv industrial, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Şi regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a fost lovită cu rachete, ceea ce a provocat un incendiu la o infrastructură privată, potrivit autorităţilor de aici.

Printre dispozitivele doborâte de forţele ucrainene noaptea trecută se numără două drone de atac Shahid-136/131 şi două drone tactico-operaţionale de recunoaştere, potrivit forţelor aeriene.

În acelaşi timp, armata ucraineană a declarat joi că a obţinut noi câştiguri teritoriale în lupte grele din jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, în pofida faptului că a fost depăşită numeric şi ca armament de forţele ruse, potrivit Reuters.

Kievul a declarat săptămâna trecută că şi-a intensificat presiunea asupra trupelor Moscovei la nord şi la sud de Bahmut. Forţele de mercenari ruşi din Grupul Wagner susţin că au avansat în interiorul oraşului, unde Kievul a recunoscut că nu a obţinut decât mici câştiguri.

“În pofida faptului că unităţile noastre nu sunt în avantaj în ceea ce priveşte echipamentul… şi personalul, ele au continuat să avanseze pe diferite flancuri (ruseşti) şi au parcurs distanţe cuprinse între 150 şi 1.700 de metri”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Serhii Cerevatîi în comentarii televizate.

Acesta nu a precizat în ce perioadă au fost realizate aceste progrese. Reuters nu a putut verifica situaţia de pe câmpul de luptă.

Citeşte şi: Washingtonul spune că o baterie de rachete Patriot a fost avariată în Ucraina

Moscova consideră Bahmut, un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, în urmă cu aproape 15 luni, drept o piatră de hotar pentru capturarea restului regiunii Donbas (est).

Oficialii ucraineni au declarat că aceste câştiguri obţinute în jurul Bahmut nu fac parte din contraofensiva mai ampla planificată de Kiev pentru a împinge înapoi forţele ruse. 

Tags: BahmutDonbaskievMikola OleşciukMikolaivOdesarusiaSerhii Cerevatîiucraina
Categorii: Război in Ucraina