X

Ucraina a lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad

VIDEO// Ucraina a lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad

Forțele speciale din cadrul Direcției principale de informații (HUR) a Ministerului ucrainean al Apărării au efectuat un atac complex asupra unei baze rusești din Siria pe 25 iulie, a relatat Kyiv Post, citând surse, scrie adevarul.ro.

Unitatea specială Himik a serviciilor de informații militare a lovit echipamente militare ruse de pe aerodromul Kuweires, situat la est de Alep și ocupat de forțele ruse, au confirmat pentru New Voice of Ukraine surse din cadrul HUR.

Kyiv Post a publicat o înregistrare video care arată distrugerea unui complex mobil rusesc de război electronic, urmată de drone lansând un atac asupra echipamentelor militare ruse de pe aerodrom.

Serviciile secrete au efectuat atacul la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad la 24 iulie.

Aerodromul Kuweires este controlat și utilizat de forțele ruse în scopuri militare din 2015.

O sursă anonimă a serviciilor secrete ucrainene a declarat pentru Kyiv Post că instalația a fost, de asemenea, utilizată pentru a antrena și trimite mercenari străini să lupte împotriva Ucrainei.

Kyiv Post a publicat la 3 iunie a publicat imagini exclusive cu forțele speciale ucrainene atacând puncte de control inamice, fortărețe, patrule și coloane de echipamente militare în Înălțimile Golan.

Potrivit sursei Kyiv Post, din HUR, de la începutul anului, insurgenții cu sprijinul luptătorilor ucraineni au efectuat numeroase lovituri împotriva instalațiilor militare rusești aflate sub controlul așa-numitului Grup al forțelor armate ruse din Republica Arabă Siriană.

Ce caută forțele speciale ucrainene în Siria?

Intervenția Rusiei în Siria în 2015, menită inițial să sprijine regimul președintelui Assad în timpul războiului civil, a dus la desfășurarea permanentă a mii de soldați ruși în această țară.

În toamna anului trecut, Moscova a transferat unele trupe și echipamente din Siria pe câmpul de luptă din Ucraina, ceea ce ar putea face forțele sale din Siria mai vulnerabile la atacurile ucrainene din regiune.

Datorită prezenței lor prelungite în regiune, rușii au creat numeroase centre de recrutare pentru a înrola mercenari sirieni pentru războiul din Ucraina.

Recrutarea mercenarilor este supravegheată de Centrul pentru reconcilierea părților și gestionarea mișcărilor de refugiați de la baza aeriană Hmeimim, ocupată de Rusia.

Acolo, mercenarilor li se eliberează pașapoarte rusești și apoi sunt încorporați în forțele armate ruse.

În mai 2023, șeful HUR, Kirilo Budanov promitea să „distrugă criminalii de război ruși oriunde în lume s-ar afla”.

În afară de Siria, forțele speciale ucrainene ale HUR continuă să vâneze mercenari Wagner pro-Kremlin în Sudan și în alte părți ale continentului african.

Tags: Putinsiriaucraina
Categorii: ExterneȘtirile zilei