Ucraina a reconectat centrala nucleară Zaporojie la o sursă de alimentare externă

Publicat:

Ucraina a reconectat luni centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia din prima lună a invaziei sale, la o sursă de alimentare externă, după o scurtă întrerupere care au făcut-o dependentă de regeneratoarele de urgenţă, relatează Reuters şi Unian, potrivit agerpres

Generatoarele diesel pentru cazuri de urgenţă au fost anterior activate la această centrală din sudul Ucrainei pentru a se asigura că combustibilul nuclear este menţinut la rece şi pentru a preveni un posibil dezastru.


Citește și :  Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

Fiecare parte pasează vina una alteia pentru întreruperea curentului electric. Un responsabil instalat de Rusia în zonă a declarat că Ucraina a deconectat o linie electrică, iar societatea ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că problema a avut drept cauză bombardamentele ruseşti.

Anunţând că au fost efectuate lucrări de reparaţii, operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a declarat: “Centrala este (re)comutată la sistemul naţional ucrainean de alimentare cu energie electrică”.

În urma acestui incident, Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, a tras din nou un semnal de alarmă, afirmând că situaţia în materie de securitate a centralei nucleare Zaporojie este “extrem de vulnerabilă” şi a subliniat necesitatea unei protecţii internaţionale.

“Trebuie să ne punem de acord să protejăm acum centrala; această situaţie nu poate continua!”, subliniază Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un mesaj transmis prin Twitter în cursul dimineţii.

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, acestea au nevoie de o sursă constantă de energie electrică pentru a răci combustibilul nuclear din interior şi a preveni un posibil dezastru.

Uzina, situată într-o zonă ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, în apropierea de linia frontului de-a lungul Fluviului Nipru, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona a fost lovită în mod repetat de bombardamente.

Energoatom a declarat că a fost a şaptea oară când energia electrică a fost întreruptă la centrala Zaporojie de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Citește și :  Incendiu de proporţii în capitala Filipinelor! O clădire istorică a luat foc (VIDEO)!

Kievul a afirmat că ultimele atacuri ruseşti au lăsat fără curent electric aproape 250.000 de consumatori din regiunea Zaporojie, dar că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru majoritatea acestora.

De asemenea, societatea Ukrenergo a precizat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită şi pentru consumatorii din regiunea Dnipropetrovsk după atacurile aeriene ale forţelor ruse din cursul nopţii de duminică spre luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork Rusia revendică vineri cucerirea unui nou sat, Iurivka, în estul Ucrainei,...

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC publicat pe 19 iulie, a răspuns la întrebarea...

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.