X

Ucraina a reconectat centrala nucleară Zaporojie la o sursă de alimentare externă

Ucraina a reconectat luni centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia din prima lună a invaziei sale, la o sursă de alimentare externă, după o scurtă întrerupere care au făcut-o dependentă de regeneratoarele de urgenţă, relatează Reuters şi Unian, potrivit agerpres

Generatoarele diesel pentru cazuri de urgenţă au fost anterior activate la această centrală din sudul Ucrainei pentru a se asigura că combustibilul nuclear este menţinut la rece şi pentru a preveni un posibil dezastru.

Citește și :  Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

Fiecare parte pasează vina una alteia pentru întreruperea curentului electric. Un responsabil instalat de Rusia în zonă a declarat că Ucraina a deconectat o linie electrică, iar societatea ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că problema a avut drept cauză bombardamentele ruseşti.

Anunţând că au fost efectuate lucrări de reparaţii, operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a declarat: “Centrala este (re)comutată la sistemul naţional ucrainean de alimentare cu energie electrică”.

În urma acestui incident, Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, a tras din nou un semnal de alarmă, afirmând că situaţia în materie de securitate a centralei nucleare Zaporojie este “extrem de vulnerabilă” şi a subliniat necesitatea unei protecţii internaţionale.

“Trebuie să ne punem de acord să protejăm acum centrala; această situaţie nu poate continua!”, subliniază Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un mesaj transmis prin Twitter în cursul dimineţii.

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, acestea au nevoie de o sursă constantă de energie electrică pentru a răci combustibilul nuclear din interior şi a preveni un posibil dezastru.

Uzina, situată într-o zonă ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, în apropierea de linia frontului de-a lungul Fluviului Nipru, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona a fost lovită în mod repetat de bombardamente.

Energoatom a declarat că a fost a şaptea oară când energia electrică a fost întreruptă la centrala Zaporojie de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Citește și :  Incendiu de proporţii în capitala Filipinelor! O clădire istorică a luat foc (VIDEO)!

Kievul a afirmat că ultimele atacuri ruseşti au lăsat fără curent electric aproape 250.000 de consumatori din regiunea Zaporojie, dar că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru majoritatea acestora.

De asemenea, societatea Ukrenergo a precizat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită şi pentru consumatorii din regiunea Dnipropetrovsk după atacurile aeriene ale forţelor ruse din cursul nopţii de duminică spre luni.

Tags: nuclearrusiaucrainaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina