X

Ucraina a trebuit să schimbe planul de exerciţii din cauza acţiunilor Rusiei în Marea Neagră

Ucraina a trebuit să schimbe planul de exerciţii cu NATO în Marea Neagră – “Sea Breeze 2019” – din cauza acţiunilor Rusiei, care a anunţat închiderea unei zone a mării chiar înainte de începerea exerciţiului, a declarat comandantul forţelor navale ucrainene, Igor Voroncenko, citat marţi de agenţia de presă Unian, scrie agerpres.

‘Mă surprinde că în ajunul exerciţiilor noastre comune primim o notificare privind închiderea unei anumite zone din Marea Neagră’, a afirmat Voroncenko, adăugând că marina ucraineană s-a obişnuit deja cu provocările Federaţiei Ruse în mările Neagră, Azov şi în strâmtoarea Kerci.

Citește și : Protestele din Hong Kong, o palmă dată autoritarismului chinez

‘Aş dori să mă adresez comandantului marinei ruse şi comandantului Flotei Rusiei din Marea Neagră. Ei bine, ne surprindeţi, îi surprindeţi şi pe alţii (…). Suntem pregătiţi pentru astfel de provocări, am schimbat locul exerciţiilor şi vom acţiona în alte zone ale Mării Negre’, a afirmat luni şeful Forţelor navale ucrainene în deschiderea fazei active a manevrelor.

Exerciţiul “Sea Breeze 2019” a început luni şi va dura până pe 12 iulie, fiind organizat de NATO împreună cu parteneri din regiunea riverană Mării Negre.

Flota rusă din Marea Neagră monitorizează îndeaproape exerciţiul “Sea Breeze 2019”, care se desfăşoară în regiunile ucrainene Odesa, Nikolaev, Herson şi în partea de nord-vest a Mării Negre, nota luni agenţia de presă RIA Novosti.

‘Pentru a răspunde rapid la situaţii ieşite din comun, forţele şi mijloacele Flotei Mării Negre aplică un set de măsuri pentru a monitoriza acţiunile navelor NATO în Marea Neagră în timpul exerciţiului naval militar “Sea Breeze-2019″‘, se arată într-un comunicat al Centrului pentru apărare al Federaţiei Ruse.

Citește și : Spania cere ÎNCHIDEREA a trei ambasade catalane

La 1 iulie, batalioane mobile de sisteme de rachete antinavale de coastă ‘Bastion’ şi ‘Bal’ din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au ocupat poziţii în Crimeea pentru desfăşurarea unui exerciţiu care prevede lansări de rachete asupra unor ţinte maritime, a indicat Ministerul Apărării rus, citat de portalul Gazeta.ru.

Anterior, Moscova a calificat drept ‘provocare’ prezenţa a două nave de război americane în Marea Neagră cu ocazia acestui exerciţiu: nava de intervenţie rapidă USNS Yuma şi distrugătorul USS Carney.

Comandamentul Flotei a VI-a a marinei SUA a indicat că prezenţa navelor americane, ca parte a unui contingent internaţional în Ucraina, are drept scop ‘consolidarea stabilităţii regionale’ în Marea Neagră.

În total 19 ţări participă la aceste manevre: Bulgaria, România, Canada, Danemarca, Estonia, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite. La aceste exerciţii participă 32 de nave, 24 de avioane şi peste 3.000 de militari, conform surselor citate.

Tags: Hersonmarea neagraNATONikolaevOdesaSea Breeze-2019
Categorii: Diaspora