X

Ucraina acuză Auchan că este ‘o armă deplină a agresiunii ruse’

O investigație a ziarului “Le Monde” arată cum Auchan și Leroy Merlin au participat la aprovizionarea forțelor armate rusești pe frontul ucrainean. Grupul francez neagă orice participare “voluntară și activă”, scrie LE MONDE, potrivit RADOR.

“Auchan s-a transformat într-o armă deplină a agresiunii ruse. Intenționez să discut despre asta cu omologul meu francez”, Catherine Colonna, a declarat, vineri, 17 februarie, pe Twitter, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, după dezvăluirile făcute de “Le Monde” cu privire la participarea distribuitorului alimentar francez la o colectare de produse destinate armatei lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Mai mulţi membri republicani ai Congresului SUA denunţă vizita lui Biden în Ucraina – Black News

“Le Monde”, în parteneriat cu rețeaua de anchetatori Bellingcat și site-ul rusesc de investigații The Insider, a obținut nişte schimburi interne de e-mail-uri de la filiala rusă a Auchan și a autentificat zeci de documente culese pe rețelele sociale rusești.

Investigația noastră arată cum mărfurile vândute de două companii ale grupului Mulliez, Auchan și Leroy Merlin, au reușit să aprovizioneze forțele armate rusești pe frontul ucrainean. În cazul Auchan, ancheta “Le Monde” relevă cum, la o lună de la începutul războiului, s-a organizat la Sankt Petersburg o colectă de produse în cadrul diviziei de nord a companiei în valoare de câteva zeci de mii de euro, acuzaţie pe care conducerea grupului o neagă.

Reacționând la aceste dezvăluiri, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, amintește că a cerut “boicotarea Auchan” de la începutul războiului, din cauza menținerii retailerului în Rusia. “Se pare că pierderile de locuri de muncă în Rusia sunt mai importante decât decesele din Ucraina”, a spus șeful diplomației ucrainene.

“Suntem foarte surprinși”, a reacționat la AFP, conducerea grupului, deținut de Asociația Familiei Mulliez (AFM), cu sediul în nordul Franței. “Suntem în proces de verificare a elementelor afirmate, dar, până în prezent, elementele aflate în posesia noastră nu confirmă” ancheta “Le Monde”, continuă ea.

Conducerea grupului consideră că “singurele elemente furnizate datează din martie 2022”, adică la câteva săptămâni de la izbucnirea conflictului, și că în acest caz “interlocutorii care au dat o comanda au fost interlocutori obișnuiți, care comandaseră la noi şi înainte”. “Nu finanțăm și nu participăm în mod voluntar și activ la nicio colectare destinată forțelor ruse”, afirmă conducerea.

Citeşte şi: Medvedev: Biden, după ce a primit garanţii de securitate, a mers la Kiev şi a jurat credinţă regimului neonazist până la moarte – Black News

Al cincilea cel mai mare retailer de produse alimentare din Franța în ceea ce privește cota de piață (după  E.Leclerc, Carrefour, Intermarché și Système U) a avut o prezență de lungă durată în Ucraina și Rusia, unde înainte de război a atins o zecime din vânzările totale. O altă marcă din galaxia Mulliez, Leroy Merlin, este și el foarte prezent acolo, până la punctul de a domina piața de bricolaj din Rusia.

La publicarea rezultatelor sale pentru prima jumătate a anului 2022, în august, Auchan a anunțat că a înregistrat o “încetinire marcată” a activității sale comerciale în Rusia, asigurând că această activitate se desfășoară acolo “în autonomie maximă și cu respectarea strictă a prevederilor embargoului european”.

Tags: AuchanCatherine ColonnaDmitro KulebaLeroy MerlinrusiaucrainaVladimir Putin
Categorii: Război in Ucraina