Ucraina are nevoie de ‘onestitate’ în relaţiile cu NATO

Publicat:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Kievul doreşte “onestitate” în relaţiile sale cu NATO, cu câteva zile înaintea unui summit crucial al Alianţei Nord-Atlantice în Lituania, scrie AFP, potrivit agerpres.

“Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre”, a afirmat Volodimir Zelenski în faţa presei la Praga, alături de preşedintele ceh, Petr Pavel.


Citeşte şi: Vrea cu adevărat Suedia să adere la NATO? – Black News

Este timpul să demonstrăm “curajul şi puterea acestei alianţe”, a adăugat el. “Avem nevoie de această motivaţie”, a insistat el.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina ar dori să primească o “invitaţie” de a se alătura NATO la summitul Alianţei, prevăzut săptămâna viitoare în Lituania.

Aliaţii caută încă o linie comună privind garanţiile de securitate pe care sunt dispuşi să le acorde Kievului, precum şi în legătură cu invitaţia adresată Ucrainei de a adera în cele din urmă la NATO.

La summitul de la Vilnius, NATO doreşte să organizeze prima întâlnire a noului consiliu NATO-Ucraina cu Volodimir Zelenski.

Exprimându-se la Praga, Volodimir Zelenski a spus că doreşte ca Ucraina să primească un “semnal clar” că va adera la NATO. De asemenea, a apreciat că vorbele dând asigurări că uşile sunt deschise pentru Ucraina nu sunt “suficiente”.

“Ucraina nu a primit o invitaţie într-o formă sau alta”, a spus Zelenski. “Cred că este necesar să demonstrăm puterea şi unitatea Alianţei”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a spus că înţelege că ar putea fi dificil să obţină sprijinul tuturor membrilor NATO, deoarece unii “se tem de Rusia”.

Referitor la contraofensiva ucraineană, el a recunoscut că “nu este rapidă”, dar trupele Kievului înaintează.

“Ofensiva nu este rapidă, asta e un fapt”, a recunoscut el. “Dar, cu toate acestea, avansăm, nu ne retragem, ca ruşii”, le-a declarat jurnaliştilor preşedintele ucrainean la Praga, alături de omologul său ceh, Petr Pavel. “Acum avem iniţiativa”, a subliniat el.

Citeşte şi: Germania avea superioritatea economică, Franța superioritatea strategică. Războiul din Ucraina încurcă apele – Black News

Volodimir Zelenski a sosit joi seară la Praga, după o vizită în Bulgaria pentru a discuta despre aderarea la NATO şi a pleda pentru o accelerare a livrărilor de arme de către această ţară mare producătoare de muniţie, în plină contraofensiva a Kievului.

El este aşteptat vineri la Istanbul, unde se va întâlni cu şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Campania electorală care a înfuriat Kievul: ‘Spune nu războiului – Alege pacea’

VIDEO - Campania electorală care a înfuriat Kievul: 'Spune nu războiului – Alege pacea' Ministerul ucrainean de Externe a condamnat joi o serie de reclame...

Blinken cere Chinei să pună capăt ‘alimentării maşinii de război ruse’ în Ucraina

Blinken cere Chinei să pună capăt 'alimentării maşinii de război ruse' în Ucraina Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că...

Amenințare în Marea Neagră: Rusia trimite nave de război cu rachete Kalibr

Amenințare în Marea Neagră: Rusia trimite nave de război cu rachete Kalibr Marina rusă a desfășurat trei nave de război în Marea Neagră, dintre care...

Cel puţin şase morţi într-un dublu atac rus la un spital în regiunea Sumî

Cel puţin şase morţi într-un dublu atac rus la un spital în regiunea Sumî Cel puţin şase persoane au fost ucise într-un dublu atac rus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.