X

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Deși Rusia face progrese limitate în anumite zone ale frontului, până acum nu a reușit să-și atingă obiectivele-cheie în Donețk și ar putea să își epuizeze treptat rezervele vaste de echipament militar din epoca sovietică, deoarece suferă pierderi grele din cauza apărării active a Ucrainei, scrie 20 MINUTOS, potrivit stiripesurse.ro.

Poziția Ucrainei rămâne complicată în est, unde Rusia își continuă presiunea lângă Pokrovsk, Toreţk și Ceasiv Iar.

Citeşte şi: Erdogan ameninţă Israelul cu intervenţia militară – Stiripesurse.md

Totuşi, în ciuda lunilor de lupte, Rusia nu a reușit să cucerească niciuna dintre aceste așezări și nu are resursele necesare pentru a asedia Kramatorsk și Sloviansk, bastioane-cheie ucrainene din regiune, a subliniat grupul de analiză Frontelligence în ultimul său raport.

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Pierderile mari suferite de Rusia, în special cele de echipamente grele, precum tancuri, alte vehicule blindate de luptă și artilerie, o pot forța în curând să-și reducă intensitatea ofensivei și să treacă în cele din urmă la apărare, cred militari și analiști ucraineni.

Ucraina va rămâne concentrată pe stoparea încercărilor ruse de a avansa în restul anului 2024, a declarat analistul militar Oleksandr Kovalenko.

Deși sunt probabile retrageri ulterioare ale forțelor ucrainene, pierderile pe care le produc Rusiei înseamnă că aceasta din urmă nu a reușit în mod constant să producă arme noi sau să recondiționeze suficiente tancuri vechi și alte arme din epoca sovietică pentru a ține pasul cu ofensiva sa.

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Mai mulți soldați ucraineni și analiști de informații cu sursă deschisă (OSINT) au raportat apariția pe câmpul de luptă a modelelor de vehicule din ce în ce mai vechi și au vorbit despre scăderea sprijinului mecanizat pentru atacurile rusești.

De asemenea, imaginile din satelit au arătat recent că unele dintre bazele rusești sunt din ce în ce mai goale, în timp ce Ucraina ridică numărul de tancuri inamice, vehicule blindate de luptă și piese de artilerie distruse la peste 8.320, 16.055 și, respectiv, 15.840.

Armata rusă se va confrunta, așadar, cu “o criză reală” în echiparea armatei sale cu arme grele “în viitorul apropiat”, potrivit lui Kovalenko.

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Problema Rusiei este agravată de tacticile proaste pe câmpul de luptă, exemplificate prin înfrângerea tentativei sale majore de asalt lângă Kurajove de miercuri, potrivit analiștilor.

Ruşii “nu văd altă modalitate de a rezolva problema decât înlocuirea tehnologiei cu resurse umane”, a scris Kovalenko în analiza sa pentru grupul “Rezistența la informații”.

Decizia Rusiei de a- și mări forța în Ucraina la 690.000 de soldați are ca scop doar împiedicarea Ucrainei să-și recupereze teritoriile pierdute și nu va permite Rusiei să compenseze deficitul de arme, a spus el.

De asemenea, recentul ultimatum al lui Putin de armistițiu în schimbul teritoriilor și neutralității Ucrainei vizează ca Rusia să câștige timp și să recupereze stocurile de arme, a subliniat Kovalenko.

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Chiar dacă Rusia este capabilă să-și mărească producția prin mobilizarea în continuare a economiei sale, pe lângă proviziile de la aliații săi, acest lucru poate provoca o povară mai mare asupra populației sale și poate scădea sprijinul său pentru invazie, a menționat portalul Frontelligence.

Ofensiva rusă se epuizează, iar forțele sale ar putea intra în apărare de la o lună până la o lună și jumătate, a declarat joi comandantul Gărzii Naționale ucrainene, Oleksandr Pivnenko, într-un interviu.

Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură Ucraina poate profita de dificultățile tot mai mari ale Rusiei, deoarece există mai mulți factori cheie care completează avantajul actual al Rusiei în domeniul aviației și al apărării aeriene.

Ucraina continuă să se confrunte cu o penurie de soldați, a subliniat Frontelligence, deși mobilizarea în desfășurare se desfășoară “conform planului”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și poate încă să redreseze situația.

Ucraina are opțiuni mai bune pe front în urma epuizării armelor rusești

Deși ucrainenii sunt, în cea mai mare parte, dispuși să lupte și să “moară” pentru a respinge Rusia, ei se așteaptă la mult mai mult sprijin din partea aliaților, a spus Anton Gruşeţki de la Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Ritmul și amploarea actuală a ajutorului militar din partea aliaților este insuficientă pentru ca Ucraina să recucerească teritoriul pe care l-a pierdut în urma invaziei ruse din 2022, cu atât mai puțin să ajungă la granițele sale recunoscute internațional, a spus Frontelligence.

Totuşi, Kovalenko este mai optimist, considerând că “degradarea” forțelor ruse înseamnă că acestea vor avea dificultăți în a-și păstra câștigurile teritoriale după ce Ucraina va trece la atac în 2025.

Tags: Doneţkrusiaucraina
Război in Ucraina