Ucraina cedează Patriarhiei Constantinopolului o biserică emblematică din Kiev

Publicat:

Ucraina a decis joi să acorde joi Patriarhiei Constantinopolului dreptul de a folosi o biserică emblematică, care îi va servi ca reprezentanţă la Kiev, după decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de a recunoaşte o Biserică independentă de tutela Moscovei în această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un total de 237 de deputaţi, faţă de minimumul necesar de 226, au votat în favoarea unei legi în acest sens, propusă de preşedintele Petro Poroşenko, care mai trebuie să promulge textul înainte de intrarea sa în vigoare.


Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia

Potrivit acestei legi, Patriarhia Constantinopolului obţine drept de ‘utilizare gratuită şi permanentă’ a bisericii Sf.Andrei din Kiev, un monument emblematic al capitalei ucrainene, al cărei proprietar rămâne totuşi statul ucrainean.

Această decizie se înscrie în procedura de recunoaştere de către Constantinopol a unei Bisericii independente în Ucraina, a explicat pentru AFP un expert ucrainean în domeniul religiei Dmitro Gorevoi.

‘Pentru a avea o cooperare normală cu Patriarhia Constantinopolului, aceasta trebuie să dispună de o reprezentanţă la Kiev’, a subliniat el.

O capodoperă a arhitecturii baroce, aşezată pe un deal, biserica Sf.Andrei cu cupolele sale turcoaz este considerată una dintre cele mai frumoase din Kiev. Ea a fost construită în secolul al XVIII-lea, când Ucraina făcea parte din Imperiul rus, după schiţele arhitectului şi decoratorului italian născut la Paris, Bartolomeo Francesco Rastrelli.

Clădirile ridicate de acesta, extrem de numeroase în fostul Imperiu rus, inclusiv Palatul de Iarnă şi mânăstirea Smolnîi din Sankt-Petersburg, sunt rezultatul unei adaptări a elementelor baroce europene la tradiţiile locale.

Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

Comandată lui Rastrelli de împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei, biserica a primit numele de Sfântul Andrei, care, după legendă, a vizitat regiunea Kievului şi a profeţit că va deveni leagănul creştinismului în ţinuturile slave.

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, în octombrie, o Biserică independentă în Ucraina, o decizie istorică care pune capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă rusă în această ţară.

Foarte aşteptată de către autorităţile pro-occidentale de la Kiev, a căror relaţie cu Rusia s-a deteriorat după 2014, decizia a provocat indignarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a rupt relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.