Ucraina cere acces la imaginile furnizate de sateliţii-spion din estul separatist

Publicat:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a exercitat presiuni asupra Ottawei să restabilească programul prin care Canada furniza imagini din satelit Ucrainei pentru a o ajuta să monitorizeze mişcările trupelor ruseşti şi ale rebelilor separatişti în apropierea graniţelor sale, în estul ţării, relatează marţi Radio Canada, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat în exclusivitate CBC, preşedintele Petro Poroşenko îi cere premierului canadian Justin Trudeau să-i ofere accesul la imaginile sofisticate de la un satelit canadian care arată graniţa dintre Ucraina şi Rusia.


Citeşte şi: TERIFIANT! Doi CANIBALI ruşi au fost arestaţi, după ce au UCIS şi MÂNCAT 30 de oameni – VIDEO

“Aceste imagini ne-ar permite să aplicăm mai bine acordul de la Minsk şi să obţinem dovezi că Rusia şi-a deplasat tancuri de asalt, sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete”, a spus el.

Nu este prima oară când preşedintele ucrainean face astfel de demersuri către partea canadiană, remarcă postul de radio citat.

Potrivit documentelor obţinute de CBC News graţie Legii cu privire la accesul la informaţii, Poroşenko a convins în martie 2015 guvernul conservator al premierului Stephen Harper să furnizeze Kievului imagini RADARSAT-2 timp de un an.

Această iniţiativă, ale cărei costuri s-au ridicat la 9,5 milioane de dolari, nu a fost reînnoită în primăvara anului 2016 de către noul guvern liberal, care invocă costuri mari şi “limitări ale drepturilor de licenţă” pentru a justifica încheierea acestui program, indică documentele.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

Cu toate acestea, imaginile furnizate de Canada Ucrainei au arătat doar “teritoriul Ucrainei recunoscut de comunitatea internaţională”. “Orice altă zonă din afara acestui perimetru geografic” nu a putut fi prezentat, specifică Radio Canada.

Toamna trecută, autorităţile canadiene au dat clar de înţeles Ucrainei că decizia de a nu reînnoi acest program nu va fi revizuită. “Nu mă îndoiesc că putem rezolva această problema”, a declarat Poroşenko după o întâlnire cu premierul canadian Justin Trudeau la sfârşitul săptămânii trecute.

Preşedintele ucrainean a mai spus că este “extrem de important” ca şi Canada să participe la misiunea de pace destinată să pună capăt conflictului dintre această ţară din estul Europei şi trupele ruse, precum şi separatişti, conform postului de radio citat.

“Canada are o experienţă unică în misiunile de menţinere a păcii”, a adăugat Poroşenko.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în Vanuatu ca urmare a erupţiei vulcanului Monaro

Canada a pregătit deja mai mult de 5.000 de soldaţi ucraineni şi a oferit echipament pentru aceste trupe în valoare de 16 milioane de dolari (căşti, veste antiglonţ şi îmbrăcăminte de iarnă).

Anul trecut, Justin Trudeau a promis să pună la dispoziţia ONU circa 600 de soldaţi şi 150 de poliţişti pentru operaţiuni de menţinere a păcii. Ottawa nu a dezvăluit încă unde şi când vor fi dislocate aceste trupe.

“Am impresia că (Justin Trudeau) este foarte deschis” în privinţa trimiterii de Căşti albastre canadiene în Ucraina, consideră Poroşenko. “Sunt foarte mulţumit de discuţia mea cu premierul Trudeau,” a mai spus el.

Trimiterea de Căşti albastre în Ucraina va necesita însă aprobarea din partea Consiliului de Securitate al ONU. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului şi există riscul ca ea să-şi exercite dreptul de veto asupra oricărei rezoluţii referitoare la o misiune ONU în Ucraina.

“Dacă Rusia este singura naţiune care se opune unei misiuni de pace, i-ar fi foarte dificil să argumenteze de ce, spune Poroşenko. Este vorba de un teritoriu ocupat, ocupat de trupele ruseşti. O misiune de pace ar recunoaşte ocuparea acestuia de Rusia”, susţine el.

În cazul în care Rusia se va opune acestei iniţiative prin veto, Ucraina declară că se va adresa Curţii Internaţionale de Justiţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.