X

Ucraina cere din nou Occidentului să aprobe lovituri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei

Ucraina cere din nou Occidentului să aprobe lovituri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei

Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc în Rusia, după ce, cu o zi înainte, o întâlnire între liderii american şi britanic nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica lor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, potrivit AP.

„Terorismul rus începe la depozitele de arme, aerodromurile şi bazele militare din interiorul Federaţiei Ruse”, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Yermak. „Permisiunea de a lovi adânc în Rusia va accelera soluţia”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Apelul reînnoit a venit în timp ce Kievul a declarat că Rusia a lansat mai multe atacuri cu drone şi artilerie în Ucraina peste noapte.

Oficialii ucraineni au solicitat în mod repetat aliaţilor să aprobe utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul teritoriului rus. Până în prezent, Statele Unite au permis Kievului să utilizeze armele furnizate de americani doar într-o zonă limitată din interiorul graniţei Rusiei cu Ucraina.

Se credea că discuţiile privind permiterea atacurilor cu rază lungă de acţiune se aflau pe masă la întâlnirea de vineri dintre preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer la Washington D.C., însă nu a fost anunţată nicio decizie imediat după întâlnire.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra SUA şi a altor aliaţi pentru a permite forţelor sale să utilizeze arme occidentale pentru a ţinti baze aeriene şi puncte de lansare mai îndepărtate, în timp ce Rusia a intensificat atacurile asupra reţelei de electricitate şi a utilităţilor din Ucraina înainte de iarnă.

El nu a comentat în mod direct reuniunea de sâmbătă dimineaţa, dar a declarat că peste 70 de drone ruseşti au fost lansate în Ucraina peste noapte. Forţele aeriene ucrainene au declarat ulterior că 76 de drone ruseşti au fost reperate, dintre care 72 au fost doborâte.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

„Trebuie să ne consolidăm apărarea aeriană şi capacităţile cu rază lungă de acţiune pentru a ne proteja poporul”, a scris Zelenski pe reţelele de socializare. „Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii Ucrainei”.

În timpul altor atacuri nocturne, o persoană a fost ucisă de tirurile de artilerie ruseşti, infrastructura energetică fiind vizată în regiunea Sumî din Ucraina. Un şofer în vârstă de 54 de ani a fost ucis şi alte şapte persoane au fost spitalizate, a declarat Ministerul Energiei din Ucraina.

Tags: occidentrusiaucraina
Externe