Ucraina cere la un tribunal internațional eliberarea marinarilor săi, închiși în Rusia

Publicat:

Ucraina a cerut vineri într-o instanţă internaţională eliberarea ‘urgentă’ a celor 24 marinari arestaţi anul trecut de către Rusia în apropiere de strâmtoarea Kerci, acuzând Moscova de ‘încălcarea dreptului internaţional’, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Orice zi suplimentară de detenţie agravează litigiul între cele două părţi’, a declarat ministrul adjunct de externe ucrainean, Olena Zerka, în faţa Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării, cu sediul la Hamburg, în Germania.


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

‘Comportamentul Rusiei constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional’, a insistat ea.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a sesizat această instanţă la mijlocul lunii aprilie pentru a cere restituirea, fără întârziere, a trei nave de război ale marinei sale, sechestrate de forţele ruse în cursul unui incident naval în Marea Neagră în noiembrie 2018. Moscova le acuzase că au trecut ilegal frontiera rusă.

Incidentul implicând cele trei nave ucrainene şi garda de coastă rusă a avut loc lângă strâmtoarea Kerci, o zonă maritimă extrem de sensibilă între cele două ţări, care leagă mările Neagră de Azov, la est de Crimeea.

Ministrul adjunct de externe ucrainean consideră că eliberarea celor 24 de marinari trebuie ordonată în mod ‘urgent’ de către Tribunalul pentru Dreptul Mării, după şase luni de detenţie. Potrivit delegaţiei ucrainene, lor nu li se permite să primească vizite din partea membrilor familiei.

Eliberarea lor trebuie să intervină, în opinia Kievului, fără a aştepta rezultatul unei alte proceduri judiciare intentate de Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga pentru a-şi asigura accesul în zonele maritime din apropierea Crimeii în Marea Neagră, în Marea Azov şi în strâmtoarea Kerci.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

La rândul său, Rusia a refuzat să participe la audierea în instanţa de la Hamburg, recuzându-i orice fel de competenţă de a se pronunţa asupra unui conflict pe care ea îl consideră de natură ‘militară’.

‘Ucraina acţionează cu rea credinţă şi încearcă să folosească rezultatul acestor acte ilegale în plan politic intern’, a indicat la mijlocul lunii aprilie Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Potrivit MAE rus, Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării nu se poate substitui procedurilor penale în curs de desfăşurare în Rusia împotriva marinarilor ucraineni şi invită Kievul să abordeze Moscova pentru a discuta într-o manieră ‘bilaterală’ acest contencios.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: ‘Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute’

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: 'Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute' Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Statele Unite...

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate Răsturnare de situaţie în cazul dentistei...

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european Preşedintele Emmanuel Macron i-a propus preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der...

“Phenianul o educă în mod evident pe Kim Ju Ae ca moștenitoare”: fiica lui Kim Jong Un i-ar putea succeda

"Phenianul o educă în mod evident pe Kim Ju Ae ca moștenitoare": fiica lui Kim Jong Un i-ar putea succeda Kim Jong Un, liderul Coreii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.