X

Ucraina cere mai multe arme, iar holera se răspândește în Mariupol

Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea Occidentului, solicitând livrări mai rapide de arme pentru a ține la distanță forțele rusești mai bine înarmate și sprijin umanitar pentru combaterea bolilor mortale, informează mediafax.

În Severodonețk, micul oraș care a devenit centrul avansului Rusiei în estul Ucrainei și unul dintre cele mai sângeroase puncte fierbinți ale unui război intrat în cea de-a patra lună, au fost raportate noi lupte grele, potrivit Reuters.

Citește și : SUA renunță la obligativitatea testului COVID-19 pentru turiştii care sosesc în ţară cu avionul

În sud, primarul din Mariupol – redus la ruine de un asediu rusesc – a declarat că sistemele de salubritate sunt distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Există o epidemie de dizenterie și holeră … Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori … din păcate, cu aceste focare de infecție, va mai face mii de victime în Mariupol”, a declarat el la televiziunea națională.

El a făcut apel la Națiunile Unite și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să lucreze la stabilirea unui coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămași să părăsească orașul, care se află în prezent sub control rusesc.

Într-un bilanț al impactului mai larg al războiului, agenția ONU pentru alimentație a declarat că reducerea exporturilor de grâu și a altor produse alimentare din Ucraina și Rusia ar putea provoca foamete cronică pentru încă 19 milioane de persoane la nivel global în următorul an.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina să fie încorporată ca parte a Occidentului, cu garanții obligatorii pentru protecția sa.

Solicitând UE să accepte Ucraina ca țară candidată la aderare, el a declarat în cadrul unei conferințe la Copenhaga prin videoconferință: “Uniunea Europeană poate face un pas istoric care va dovedi că vorbele despre apartenența poporului ucrainean la familia europeană nu sunt doar vorbe.”

Citește și : Vaccinurile cu ARN mesager nu cauzează absenţa menstruaţiei (EMA)

 

Războiul din est, unde Rusia își concentrează atenția, este acum în principal o bătălie de artilerie în care Kievul este grav depășit, spun oficialii ucraineni.

Asta înseamnă că valul evenimentelor ar putea fi schimbat doar dacă Occidentul își îndeplinește promisiunile de a trimite mai mult și mai bun armament, inclusiv sisteme de rachete, pe care Washingtonul și alții le-au promis.

Tags: armeasediuholeraMariupolucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina