Ucraina cere UE să facă presiune asupra Washingtonului

Publicat:

Ucraina cere UE să facă presiune asupra Washingtonului

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut joi UE să facă presiune asupra SUA pentru a obţine dreptul de a utiliza armele livrate de aliaţi împotriva unor obiective aflate în profunzimea teritoriului rus, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Fac apel la UE să joace un rol şi să spună puternic şi foarte clar că trebuie făcut ceva acum”, a declarat Kuleba la sosirea la Bruxelles, unde participă la o reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE.


Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

Mai multe ţări, între care SUA, menţin în continuare restricţii privind utilizarea armelor pe care le furnizează Ucrainei, în special rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a evita o escaladare a conflictului.

Ucraina cere UE să facă presiune asupra Washingtonului

Ucraina cere cu insistenţă ridicarea acestor restricţii pentru a-i permite să lovească în profunzime pe teritoriul rus “ţinte militare legitime”, a reamintit Kuleba, precum bazele aeriene de unde decolează avioanele care bombardează Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat în această săptămână acest apel după atacurile masive ruse de luni şi marţi asupra unor oraşe şi infrastructuri ucrainene.

Washingtonul a acceptat să ridice parţial aceste restricţii, dar numai pentru a permite Kievului să se apere împotriva unor lovituri care au drept origine teritoriile ruse apropiate de frontieră şi linia frontului, cum este cazul de exemplu la Harkov.

Şeful diplomaţiei europene s-a declarat favorabil ridicării tuturor acestor restricţii, dar mai multe ţări, între care Italia şi Ungaria, se opun.

Ucraina cere UE să facă presiune asupra Washingtonului

Dmitro Kuleba a mai spus că va menţiona în faţa colegilor săi europeni întârzierile în livrarea armelor promise ţării sale, între care rachete Patriot, indispensabile apărării antiaeriene ucrainene.

“Au fost promise rachete Patriot, dar niciuna nu a fost livrată”, a spus Kuleba. “Unele dintre aceste întârzieri sunt excesiv de lungi”, a adăugat el în faţa presei.

La summitul NATO de la Washington din iulie, Kievul a primit promisiunea că va primi patru baterii Patriot din partea SUA şi a altor aliaţi.

Ucraina nu a primit muniţii noi din luna iunie, a declarat la rândul său în faţa presei ministrul afacerilor externe lituanian, Gabrielus Landsbergis.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tarlev suferă un eșec usturător la CEC

Tarlev suferă un eșec usturător la CEC Vasile Tarlev riscă să nu poată candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Comisia Electorală Centrală (CEC) a...

Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria

Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria MAE a postat joi pe reţeaua X un mesaj conform căruia „unii învaţă din istorie şi...

VIDEO – Mașina Consulatului Ungariei, spulberată de un camion cu lemne pe o autostradă din România

Mașina Consulatului Ungariei, spulberată de un camion cu lemne pe o autostradă din România Un grav accident a avut loc pe autostrada A1, între Timişoara şi Lugoj,...

VIDEO – Crimă şocantă la la Telenești! Cinci elevi au omorât în bătaie un bărbat în toată firea

Crimă şocantă la la Telenești! Cinci elevi au omorât în bătaie un bărbat în toată firea Crimă odioasă în raionul Telenești. Acum 3 luni, pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.