X

Ucraina confirmă că a pierdut în luptă un avion F-16: ‘Moonfish’ a murit!

Ucraina confirmă că a pierdut în luptă un avion F-16: ‘Moonfish’ a murit!

Unul dintre avioanele de luptă F-16 livrate recent Ucrainei s-a prăbușit luni, în timp ce respingea un atac masiv al Rusiei, a confirmat joi seară Statul Major al armatei ucrainene. Potrivit armatei ucrainene, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră rusești în timpul atacului, demonstrând „eficiență ridicată”. Dar, „în timpul apropierii de următoarea țintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.

Astfel, unul din cei mai experimentați piloți militari ucraineni, Oleksi Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a fost ucis. Militarul a fost înmormântat joi.

Citeşte şi: Președintele României vine la Chișinău – Stiripesurse.md

Antrenamentul piloților ucraineni pe F-16 a fost comprimat în șase luni, deși în timpuri normale ar dura mai mult de un an.

Ucraina confirmă că a pierdut în luptă un avion F-16: ‘Moonfish’ a murit!

Accidentul este investigat și experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, a adăugat sursa.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat joi că mai multe avioane F-16 au fost dislocate alături de unități

Statul Major al armatei ucrainene a declarat joi că mai multe avioane F-16 au fost dislocate alături de unități de rachete antiaeriene pentru a lupta împotriva atacului rus. Ucraina speră că avioanele F-16 îi vor oferi un avantaj de echipament, în confruntarea cu Rusia. Avioanele au mai multe roluri: pot oferi acoperire aeriană pentru trupe, pot ataca ținte terestre, pot ataca avioane inamice și pot intercepta rachete. Cu armamentul potrivit, F-16 ar putea descuraja avioanele ruse de luptă rusești să se apropie de câmpul de luptă, notează CNN.

Dar singure, aceste avioane, nu vor aduce victoria. Ucraina le poate folosi pentru a împiedica Rusia să controleze spațiul său aerian, dar experții atrag atenția că tehnic vorbind, F-16 sunt inferioare celor mai moderne avioane de luptă rusești care ar putea câștiga într-o luptă aeriană cu F-16.

Tags: avionF-16MoonfishOleksi Mesrusiaucraina
Război in Ucraina