X

Ucraina denunţă reprimarea tătarilor din Crimeea

Ucraina a denunţat marţi reprimarea tătarilor din Crimeea de către Moscova în această peninsulă anexată în 2014 de Rusia şi unde orice formă de opoziţie faţă de puterea rusă a fost reprimată, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Din nefericire, Rusia continuă să reprime într-o manieră sistematică tătarii din Crimeea”, o mică etnie musulmană de origine turcă care s-a opus anexării, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

De asemenea, el a lansat un apel la recunoaşterea drept ”genocid” a deportării tătarilor de către fosta Uniune Sovietică în timpul lui Stalin, cu ocazia marcării a 77 de ani de la acele evenimente.

Începând din 2014, Moscova a ”interzis Medjlis-ul”, adunarea tătarilor din Crimeea, calificând organizaţia drept extremistă, a continuat Kuleba.

Rusia ”orchestrează reprimarea pe bază de religie şi îi privează pe tătarii din Crimeea de drepturile lor patrimoniale şi lingvistice”, a adăugat el.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

Mai multor lideri ai comunităţii tătarilor li s-a interzis accesul în Crimeea de către autorităţile ruse. Potrivit Kievului, 230 de persoane, printre care aproximativ 160 de tătari, au fost vizate de ”persecuţii politice” ruse în Crimeea în ultimii şapte ani.

La finalul lui septembrie 2017, ONU a apreciat că situaţia drepturilor omului s-a ”deteriorat semnificativ” în Crimeea, acuzând autorităţile ruse de ”încălcări grave şi multiple”, rămase nepedepsite.

Tags: crimeeaDmitro KulebaMedjlisrusiatatariucraina
Categorii: Diaspora