Ucraina depune un memorandum împotriva Rusiei pentru incidentul din Marea Neagră

Publicat:

Ucraina depune vineri la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării un memorandum explicativ, în sprijinul procesului său împotriva Rusiei, căreia îi cere achitarea unor despăgubiri pentru incidentul naval din 2018 din Marea Neagră, când trei nave militare ucrainene au fost sechestrate cu forţa de gărzile de coastă ruse, potrivit EFE și agerpres.

“Astăzi, transmitem poziţia noastră detaliată juridic tribunalului Internaţional. Fapte, imagini, dovezi, poziţia juridică, totul este sistematizat şi expus”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, citat de site-ul Gordon.ua.


Citeşte şi: Bulgaria îşi redeshide graniţele pentru cetăţenii UE

Incidentul a avut loc la 25 noiembrie 2018 când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au tras asupra navelor ucrainene, blocându-le trecerea prin strâmtoarea Kerci în drumul lor spre Marea Azov.

Kuleba a amintit că adjunctul ministrului de externe Evgheni Ienin – care a semnat memorandumul în cursul unei conferinţe de presă – va fi însărcinat cu reprezentarea Ucrainei în toate instanţele internaţionale în care sunt intentate procese împotriva Rusiei.

“De acum încolo este oficial. Documentul va fi trimis astăzi. Începem o nouă etapă în lupta pentru dreptate şi împotriva agresiunii ruse în instituţiile juridice internaţionale”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene.

Ministrul a subliniat că ţara sa nu vrea răzbunare, ci dreptate şi că Rusia trebuie să răspundă pentru că a încălcat Convenţia ONU privind dreptul naval, pentru că i-a încarcerat pe marinarii ucraineni timp de nouă luni şi pentru că a sechestrat navele timp de 11 luni.

În acest sens, Ienin a adăugat că Ucraina va solicita despăgubiri pentru daunele materiale şi morale cauzate de Rusia, deşi nu a specificat care va fi suma.

Marea internă Azov este împărţită între Rusia şi Ucraina în baza unui acord bilateral semnat în 2003 care garantează libertatea navigaţiei prin strâmtoarea Kerci, care o leagă cu Marea Neagră.

Citeşte şi: Iordania ameninţă Israelul în cazul în care va continua anexarea

Cei 24 de marinari reţinuţi au fost acuzaţi de trecere ilegală a frontierei ruse şi transferaţi într-o închisoare din Moscova. Ucraina a declarat că marinarii săi sunt prizonieri de război, lucru pe care Rusia l-a respins.

În cele din urmă, cei 24 de marinari au fost eliberaţi la 7 septembrie în primul schimb masiv de prizonieri între Rusia şi Ucraina de când a izbucnit războiul din estul Ucrainei, în 2014.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a declarat că Groenlanda...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.