Ucraina DESCHIDE o şcoală cu predare în limba română la Odesa

Publicat:

Ucraina DESCHIDE o şcoală cu predare în limba română la Odesa

Odată cu noul an școlar, care începe în septembrie, la liceul din Borisăuca (regiunea Odesa, Ucraina) se va preda oficial în limba română, renunțându-se la programa de învățământ în așa-zisa ”limbă moldovenească”, scrie Sinopsis.

Este o premieră în Ucraina și una dintre cererile constante ale României ca statul vecin să renunțe la ”limba moldovenească”, transmite g4media.ro.


Citeşte şi: Putin nu uită şi nu iartă! Avionul în care se afla Prigojin S-A PRĂBUŞIT în Rusia! – Stiripesurse.md

Conform Planului de învățământ pentru anul școlar 2023-2024 al liceului din Borisăuca (Borîsovka, în ucraineană), adoptat cu unanimitate de voturi de consiliul pedagogic, instituția de învățământ trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.

Ucraina DESCHIDE o şcoală cu predare în limba română la Odesa

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani se revine la formula de limbă română care a funcționat până în 1998, la scurt timp după ce a fost semnat și tratatul de prietenie și bună vecinătate cu România.

Revenirea se face în contextul în care părinții elevilor din liceu au cerut acest lucru, în conformitate cu ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina.

La scurt timp după aceasta, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reunește 20 de organizații publice și mass-media din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a trimis școlilor din regiunea Odesa, unde încă se studiază în „limba moldovenească”, un apel să urmeze decizia liceului din Borisăuca.

Ucraina DESCHIDE o şcoală cu predare în limba română la Odesa

În acest moment, în Ucraina, circa 5.000 de copii continuă să mai învețe sau să aibă cursuri în limbă maternă (limba moldovenească) în școli mixte, doar la școala din Borisăuca cursurile primare desfășurându-se doar în limba maternă (din toamnă limba română).

Până la declanșarea invaziei ruse, acțiunile comunității de activiști și apărători ai ideii de românitate în regiunea Odesa au fost destul de numeroase. Printre altele, începând cu 2014, aproape anual, Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a solicitat unificarea programei de învățământ în limba română din cele trei regiuni limitrofe frontierei ucraineano-române (Maramureșul istoric, nordul Bucovinei și Basarabia istorică).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.