Ucraina este aproape de faliment: Rezervele valutare au scăzut dramatic într-o singură lună

Publicat:

Rezervele valutare au scăzut dramatic într-o singură lună

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie, după ce Banca Centrală a intervenit mai activ pe piaţa valutară pe parcursul lunii trecute, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei, transmite Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Comparativ, la începutul lunii mai, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 42 de miliarde de dolari.


Citeşte şi: Putin ameninţă că trimite arme unor ţări terţe pentru a lovi interesele occidentale – Stiripesurse.md

Banca Naţională a Ucrainei a anunţat joi că rezervele au scăzut deoarece a vândut mai activ valută pe parcursul lunii mai, pentru a răspunde la cererea crescută de valută forte, dar şi ca urmare a plăţii datoriei externe.

Rezervele valutare au scăzut dramatic într-o singură lună

Datele oficiale arată că Banca Naţională a Ucrainei a vândut 3,07 miliarde de dolari pe piaţa forex luna trecută, în creştere faţă de 2,28 miliarde de dolari în luna aprilie.

Cererea de valută a crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce guvernul de la Kiev şi-a finanţat mai activ cheltuielile bugetare, graţie unui aflux constant de ajutoare financiare externe, a precizat Banca Naţională a Ucrainei.

Tot în luna mai, Banca Naţională a Ucrainei a introdus cel mai mare pachet de măsuri de liberalizare monetară de la începutul războiului. Printre măsurile adoptate se numără ridicarea restricţiilor referitoare la pata cu valută pentru importurile de servicii şi permisiunea acordată companiilor de a repatria noi dividende.

Rezervele valutare au scăzut dramatic într-o singură lună

Imediat după debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022, Banca Naţională a Ucrainei a impus restricţii dure asupra mişcărilor de capital, în ideea de a proteja stabilitatea macroeconomică şi a apăra cursul de schimb al monedei locale. Acum că războiul a intrat în cel de al treilea an, firmele ucrainene s-au adaptat la realitatea războiului iar economia a înregistrat o uşoară creştere, stimulată de ajutoarele financiare externe în valoare de mai multe miliarde de dolari. De la debutul invaziei ruseşti, Ucraina a primit ajutoare financiare în valoare de 85,37 miliarde de dolari din partea partenerilor occidentali.

Tot joi, Banca Naţională a Ucrainei a informat că guvernul de la Kiev a plătit aproximativ 412 milioane de dolari pentru serviciul datoriei externe. De asemenea, guvernul de la Kiev a plătit 240,8 milioane de dolari către Fondul Monetar Internaţional. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta Ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri că urmează lucrări de reparaţii vara aceasta pe Transfăgărăşan, dar...

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova Un bărbat din raionul Leova susține că ar fi fost bătut de un grup...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia Arheologii au descoperit un artefact rar din piatră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.