X

Ucraina este capabilă să producă mai mult armament, dar îi lipseşte finanţarea necesară

Ucraina este capabilă să producă mai mult armament, dar îi lipseşte finanţarea necesară

Ucraina este capabilă să producă mai mult armament, dar îi lipseşte finanţarea necesară, au afirmat sâmbătă responsabili ucraineni care speră în mai multe investiţii străine în complexul militar-industrial al ţării, notează AFP, citată de Agerpres.

„Limita nu este în capacităţile noastre de producţie, totul este legat de finanţare”, a declarat Oleksandr Kamişin, consilier pentru afaceri strategice al preşedintelui Ucrainei, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

„Toate structurile de producţie ne spun: Pot face mai mult, dar am nevoie de finanţare”, a adăugat el, în cursul unui forum la Kiev.

Armamentul Ucrainei se bazează în continuare mai ales pe stocurile sovietice şi pe cele livrate de aliaţii săi occidentali. Dar ea şi-a intensificat semnificativ producţia de arme proprii de la începutul invaziei ruse lansate în februarie 2022.

Potrivit lui Oleksandr Kamişin, Kievul poate furniza doar 7 miliarde de dolari din bugetul său, în timp ce „capacitatea (de producţie) este de 20 de miliarde de dolari pe an în 2024”.

„Este greu să produci cu bani şi imposibil fără bani deloc. Prin urmare, încurajăm investiţiile în sectorul nostru de apărare”, a declarat la rândul său ministrul apărării, Rustem Umerov, la acelaşi forum.

Industria de apărare a Ucrainei s-a dezvoltat puternic de la invazia ţării, în ciuda valurilor de bombardamente masive ruseşti care au lovit multe fabrici militare şi infrastructura energetică.

Kievul, de exemplu, produce rachete de croazieră antinavă Neptun sau rachete de croazieră antitanc Stugna care sunt folosite pe câmpul de luptă.

Ucraina, care nu mai are forţe navale, a reuşit, de exemplu, să respingă flota rusă de la Marea Neagră la o distanţă bună, lovind în mod repetat navele, în special cu drone navale de producţie proprie.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

La sfârşitul lui august, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat testarea cu succes a primei rachete balistice fabricate din Ucraina şi a salutat sosirea în luptă a unei noi drone-rachete cu rază lungă de acţiune, numită Palianiţia.

La sfârşitul anului 2023, el a asigurat că ţara sa va produce un milion de drone în 2024 pentru a răspunde nevoilor armatei, acestea fiind esenţiale pe câmpul de luptă.

Tags: armekievucraina
Externe