X

Ucraina este pregătită să deschidă consulatul din Transnistria: sunt anumite condiții

Ucraina este pregătită să deschidă consulatul din Transnistria: sunt anumite condiții

Ucraina este pregătită să ia în considerare restabilirea serviciilor consulare la fața locului pe teritoriul regiunii transnistrene a Moldovei, care este acum controlată de „Republica Transnistreană” nerecunoscută. Acest lucru a fost scris de RBC-Ucraina cu referire la site-ul web al Ministerului de Externe ucrainean.

Citește și Copil de 14 ani, tamponat mortal de un automobil. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Luni, 19 februarie, ambasadorul general al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Paun Rogovei, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare Oleg Serebrian și așa-zisul, liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski.

În cadrul întâlnirilor, interlocutorii au discutat soluționarea unor probleme de natură economică, socială și umanitară în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.Partea ucraineană a subliniat că susține soluționarea exclusiv pașnică a „chestiunii transnistrene”, păstrând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

De asemenea, Kievul va „reacționa decisiv” la orice provocări care vizează atât tragerea regiunii transnistrene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și destabilizarea situației din Moldova în ansamblu.

În plus, partea ucraineană și-a confirmat poziția cu privire la nefuncționalitatea formatului „5+2” din cauza prezenței unei țări agresoare în acesta. Kievul a cerut retragerea cât mai rapidă a trupelor ruse din regiunea transnistreană, eliminarea munițiilor în depozitele din satul Kolbasna și reformatarea misiunii de pe Nistru din militar în civil.

În același timp, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare problema restabilirii serviciilor consulare la fața locului pentru cetățenii ucraineni pe teritoriul „Transnistriei”. Dar există două cerințe pentru aceasta: este necesar să se asigure securitatea funcționarilor consulari ucraineni;să garanteze diplomaților deplasarea nestingherită către/de la locul de desfășurare a operațiunilor consulare la fața locului.

Totodată, așa-zisul reprezentant al Tiraspolului și-a confirmat disponibilitatea de a coopera cu Chișinăul pentru deschiderea de noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene.

Tags: consulatul din Transnistriaeste pregătită să deschidăucraina
Categorii: PoliticăȘtirile zilei