X

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojie din cauza deteriorării situației de securitate

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojia din cauza deteriorării situației de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, conform CNN, potrivit agerpres.  

“Dacă apar condiții care necesită închiderea centralei, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise”, a declarat miercuri Korikov.

Citește și :  Rusia extinde sancţiunile împotriva responsabililor militari din UE; Putin nu vrea un răspuns simetric la limitarea vizelor

Zaporojia este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

“Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne va forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, iar în timpul războiului este extrem de dificil să se completeze aprovizionarea cu motorină”, a adăugat el.

Korikov a declarat că menținerea în funcțiune a generatoarelor diesel nu ar fi sustenabilă.

Într-un interviu acordat luna trecută, directorul general al Energoatom, Petro Kotin, a explicat de ce generatoarele diesel nu reprezintă o alternativă sustenabilă. Generatoarele diesel sunt de rezervă pentru a răci combustibilul și a menține lucrurile operaționale, dar există avertismente în ceea ce privește utilizarea lor pentru o perioadă nedeterminată și este o situație “periculoasă”, a explicat el. “Întrebările legate de fiabilitate ar putea fi o problemă… deoarece, în acest caz, ar putea fi solicitate să funcționeze pe o perioadă nedeterminată, iar acestea au o capacitate limitată de a fi în mod constant în modul de lucru”, a adăugat Kotin.

Îngrijorările lui Korikov sunt în aceeași linie, în timp ce tensiunile continuă la uzină.

Citește și :  Comisia Europeană propune PLAFONAREA preţului la gazele naturale ruseşti

“Sunt necesare patru rezervoare uriașe de motorină pe zi”, a explicat Korikov. “Potențial, ne putem trezi în situația de a nu mai avea motorină; aceasta poate da naștere unui accident, care să afecteze zona activă a reactoarelor și să elibereze produse radioactive în mediul înconjurător. Aceasta nu va afecta doar teritoriul Ucrainei, ci va produce și efecte transfrontaliere”.

În prezent, centrala “generează electricitate și o furnizează pentru propriile nevoi” printr-un proces excepțional numit “islanding”, prin care centrala – deși deconectată de la o rețea electrică – își folosește propria energie pentru a alimenta sistemele de răcire, potrivit lui Korikov.

Tags: EnergoatommotorinaOleh KorikovucrainaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina