X

Ucraina implementează în mod activ sisteme Skynex în rețeaua sa de apărare aeriană

Ucraina implementează în mod activ sisteme Skynex în rețeaua sa de apărare aeriană

În timp ce Kievul se luptă cu barajele persistente de drone și rachete rusești, noi imagini arată că Ucraina implementează în mod activ sisteme Skynex donate de Germania în rețeaua sa de apărare aeriană.

Mikola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, a difuzat duminică, 4 august, imagini care arată piloți ucraineni care trag cu rachete lansate din aer, inclusiv rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident. Imaginile arătau, de asemenea, mai multe sisteme terestre în funcțiune, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Relatări din surse deschise ale serviciilor de informații și presa ucraineană au identificat o parte a sistemului de apărare aeriană Skynex din imaginile filmate.

Cifrele publicate de guvernul german arată că Berlinul a livrat Ucrainei două sisteme Skynex împreună cu muniție. Primul sistem de apărare aeriană Skynex a fost livrat forțelor armate ucrainene în 2023, potrivit producătorului sistemului, Rheinmetall. Guvernul german a indicat că al doilea sistem a sosit la sfârșitul lunii aprilie.

Skynex este un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Rheinmetall descrie sistemul ca fiind deosebit de potrivit pentru “contexte cu rază foarte scurtă de acțiune, în care rachetele ghidate sunt ineficiente”.

Ucraina militează de mult timp pentru sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi occidentali, nu în ultimul rând Patriot fabricate în Statele Unite, care sunt considerate cele mai bune în materie de apărare antiaeriană, pentru a face față campaniilor grele de bombardament aerian ale Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au ocupat un loc important în pachetele de ajutor recent prezentate, destinate Ucrainei.

Sistemele mari, precum Patriot, pot intercepta rachete descrise ca fiind hipersonice, în timp ce Ucraina operează, de asemenea, sisteme de apărare antiaeriană mai mici, utilizate mai des pentru a doborî drone, precum sistemele portabile de apărare antiaeriană (MANPADS) sau tunurile de calibru mare Gepard furnizate de Germania, un tun antiaerian autopropulsat montat pe un șasiu de tanc, a fost lăudat pentru performanțele sale în Ucraina.

Gama de sisteme este concepută pentru a oferi acoperire împotriva unei game de amenințări diferite.

Inamicul ne atacă cu bombe și rachete 24 de ore din 24, efectuează recunoaștere aeriană și ne atacă cu drone de atac în fiecare noapte“, a declarat Oleshchuk în weekend.

Skynex este “deosebit de eficient împotriva roiurilor de drone datorită muniției sale Advanced Hit Efficacy and Destruction (AHEAD)”, a declarat Guy McCardle, editorul-șef al Special Operations Forces Report (SOFREP), pentru Newsweek în ianuarie.

Muniția AHEAD de 35 mm trasă de Skynex este „considerabil mai ieftină decât sistemele comparabile bazate pe rachete ghidate“ și nu poate fi influențată de măsurile de război electronic după ce a fost trasă, spune Rheinmetall.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Deși, în general, se deplasează lent, dronele pot fi dificil de detectat și pot copleși în mod ieftin apărarea antiaeriană echipată cu rachete interceptoare costisitoare atunci când un număr mare de drone converge pentru a ataca un singur punct.

„Swarming este o metodă foarte sofisticată de a ataca o țintă specifică“, a declarat pentru Newsweek Uzi Rubin, cercetător principal la Institutul pentru Strategie și Securitate din Ierusalim.

Tags: apararedroneSkynexucraina
Externe