Ucraina înființează o rută temporară de transport maritim după ieșirea Rusiei din acord

Publicat:

Ucraina înființează o rută temporară de transport maritim pentru continuarea transportului cerealelor după ieșirea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur garantat de ONU, a afirmat miercuri Kievul într-o scrisoare oficială, transmite Reuters, potrivit RADOR.

Rusia a atacat marți pentru a doua zi consecutivă portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, după ce luni renunțase la acord, ceea ce a presupus și anularea garanțiilor de navigație sigură de către Moscova.


Citeşte şi: Podolyak: Porturile ucrainene au o importanță strategică pentru asigurarea securității alimentare globale – Stiripesurse.md

Într-o scrisoare datată 18 iulie și remisă miercuri Organizației Internaționale a Transportului Maritim, agenție ONU, Ucraina a afirmat că a „decis să înființeze o rută maritimă recomandată de natură temporară”.

„Obiectivul ei e să faciliteze deblocarea transportului maritim internațional în porțiunea nord-vestică a Mării Negre”, afirmă în scrisoare Vasil Șkurakov, ministrul ucrainean interimar al comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii.

Ucraina a precizat în scrisoare că ruta suplimentară înființată va duce către apele teritoriale și zona maritimă de exclusivitate economică ale României, una dintre țările cu ieșire la Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul privind cerealele poate continua și fără participarea Rusiei și că Ucraina lucrează la variante de a-și onora angajamentele privind livrări de alimente.

După ieșirea Rusiei din acord firmele de asigurare sunt reticente să mai asigure navele care ajung în Ucraina.

O clauză de asigurare a încărcăturii destinată transporturilor prin coridorul garantat de acordul denunțat a fost acum suspendată, a declarat marți pentru Reuters mijlocitorul acesteia, Marsh.

Citeşte şi: Deputat PAS: Noul bașcan al Găgăuziei va încerca să deturneze parcursul european al Republicii Moldova – Stiripesurse.md

Costul polițelor de asigurare față de riscurile războiului, încasat la intrarea în Marea Neagră, e recalculat săptămânal.

Polițele costau oricum mii de dolari și e de așteptat să se scumpească, iar armatorii ar putea fi reticenți să-și trimită navele într-o zonă de război fără a avea garanții din partea Rusiei. În același timp, minele plutitoare reprezintă și ele un risc suplimentar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 50 de cazuri de rujeolă la Sângerei , începând cu data de 5 mai

Peste 50 de cazuri de rujeolă la Sângerei , începând cu data de 5 mai Începând cu data de 5 mai și până în prezent,...

Tiraspolul critică rezoluția adoptată de Adunarea OSCE privind represiunile de pe malul stâng al Nistrului

Tiraspolul critică rezoluția adoptată de Adunarea OSCE privind represiunile de pe malul stâng al Nistrului Organul responsabil de relații externe al regiunii transnistrene a publicat,...

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a declarat că misiunea sa...

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale Moldova va avea acces la fonduri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.