X

În Ucraina a intrat în vigoare legea privind cotele lingvistice în programele televizate

Noua lege privind cotele lingvistice la emisiunile difuzate de posturile de televiziune din Ucraina a intrat vineri în vigoare, în virtutea acestui act normativ canalele naţionale fiind obligate să transmită cel puţin 75% din conţinuturile programelor în limba ucraineană, relatează vineri agenţia EFE. 

Pentru posturile regionale, această cotă este de 60%. În lege sunt specificate de asemenea condiţii pentru posturile de televiziune ale minorităţilor naţionale, acestea fiind obligate să transmită în limba ucraineană cel puţin 30% din conţinuturile informative şi de divertisment.

La capitolul sancţiuni pentru nerespectarea acestor cote este prevăzută o amendă ce echivalează cu 5% din suma totală a taxei pentru licenţa de emisie.

Legea a fost adoptată de parlamentul de la Kiev în luna mai. Presa ucraineană susţine că actul normativ se înscrie în eforturile actualului guvern de a promova limba oficială a Ucrainei în urma unei serii de campanii civice începute în anul 2014 şi care pledează pentru limitarea semnificativă a programelor televizate în limba rusă, în contextul conflictului din estul separatist prorus.

Tags: cotele lingvistice la emisiunile TVkievteleviziunile de limba rusaucraina
Categorii: Diaspora