Ucraina îşi menţine poziţia faţă de Rusia, dar lasa o portiţă pentru compromis

Publicat:

Andrii Iermak, noul şef al administraţiei prezidenţiale ucrainene şi negociator-şef în relaţiile cu Rusia, a declarat miercuri că rămâne ataşat poziţiei de până acum a Kievului asupra încheierii războiului împotriva forţelor susţinute de ruşi în regiunea Donbas (estul ţării), dar a spus că ar putea exista unele compromisuri în timpul negocierilor cu Moscova, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Conferinţa sa de presă intervine la o zi după numirea sa în funcţie de către preşedintele Volodimir Zelenski, care a coincis cu numirea de către Kremlin a unui nou negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei în persoana fostului vicepremier Dmitri Kozak, considerat mai înclinat spre dialog decât predecesorul său Vladislav Surkov.


Citeşte şi: Guvernul de la Madrid face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

Numirea lui Iermak a suscitat critici din partea parlamentarilor de opoziţie, care au apreciat că acesta ar putea fi prea îngăduitor cu Rusia, ceea ce l-a făcut pe Zelenski să publice o declaraţie în care să nege orice fel de schimbare a politicii Kievului în raport cu Rusia.

Raporturile dintre Ucraina şi Rusia s-au agravat la un nivel fără precedent ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în martie 2014 şi a sprijinului acordat de către aceasta rebelilor separatişti proruşi în regiunea Donbas într-un conflict soldat cu peste 13.000 de morţi, ceea ce a atras sancţiuni din partea Occidentului împotriva Rusiei.

În pofida acordurilor de la Minsk (2015) şi a nenumăratelor armistiţii, violenţele din estul Ucrainei continuă să facă victime.

În conferinţa sa de presă, Iermak a reiterat poziţia actuală a preşedintelui Zelenski: o prioritate a Kievului este de a pune capăt războiului din estul ţării, dar nu vor exista alegeri în Donbas dacă regiunea continuă să se afle sub ocupaţie ilegală, iar Ucraina nu controlează în totalitate frontiera sa cu Rusia.

El a spus că ar putea exista un spaţiu de manevră la negocierile cu Rusia, dar nu a precizat despre ce este vorba.

‘Cu siguranţă ar putea exista compromisuri în timpul negocierilor’, a spus Iermak, adăugând că va continua să consulte ‘toate forţele patriotice, competente, rezonabile din această ţară’.

Citeşte şi: Bernie Sanders câştigă ‘la mustaţă’ alegerile din New Hampshire. Rezultat umilitor pentru Biden!

Iermak a mai spus că Ucraina este dispusă să implementeze acordurile convenite la reuniunea din decembrie trecut în aşa-numitul format ‘Normandia’ (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia).

Au existat unele semne de dezgheţ în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia, în special un important schimb de prizonieri anul trecut, la care Iermak a contribuit în calitatea sa de consilier prezidenţial.

Întrebat referitor la noul negociator-şef al Rusiei cu Ucraina, Dmitri Kozak, acesta a subliniat: ‘Indiferent de cine reprezintă Federaţia Rusă la negocierile de la Minsk sau în format Normandia, principiile enunţate de către preşedintele Zelenski rămân neschimbate’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.