X

Ucraina îşi prezintă primele avioane F-16 de Ziua Forțelor Aeriene

Ucraina îşi prezintă primele avioane F-16 de Ziua Forțelor Aeriene

De Ziua Forțelor Aeriene ale Ucrainei au fost prezentate primele aeronave F-16, primite de Ucraina. Prezent la ceremonie. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu poate dezvălui detalii cu privire la sarcinile puse în fața piloților F-16, transmite UNIAN.

Totodată, Zelenski a spus că numărul de avioane F-16 livrate Ucrainei este insuficient.

„Deocamdată, numărul pe care îl are Ucraina și numărul de piloți care au fost deja antrenați nu sunt suficiente. Cred cu adevărat că partenerii noștri vor găsi o oportunitate de a extinde acest lucru – este o platformă de formare pentru piloții, inginerii noștri etc. Acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus Zelenski.

Citeşte şi: Phenianul a transferat 250 de lansatoare de rachetă la frontiera intercoreeană – Stiripesurse.md

Primele 10 din 79 de aeronave F-16 au sosit deja în Ucraina în ultima zi a lunii iulie, scrie The Economist. Publicația precizează că până la sfârșitul anului 2024, Kievul va putea folosi 20 de avioane americane din cele 79 promise.

Ucraina îşi prezintă primele avioane F-16 de Ziua Forțelor Aeriene

F-16 rămase vor ajunge în Ucraina în loturi în cursul anului 2025.

Totodată, publicația The New York Times menționează că lipsa piloților instruiți nu va permite Ucrainei să folosească anul acesta mai mult de 10 avioane F-16.

„Sosirea mult așteptată a avioanelor din Occident ar trebui să întărească apărarea țării, deși Kievul pare să fi primit prea puține dintre ele pentru a avea un impact imediat asupra câmpului de luptă”, notează publicația.

Se așteaptă ca anul acesta aproximativ 20 de piloți ucraineni să poată pilota cu F-16. Aceasta înseamnă că Ucraina va putea opera doar aproximativ 10 dintre aceste avioane, deoarece cel puțin doi piloți sunt de obicei alocați unei singure aeronave de luptă, notează NYT.

Ucraina îşi prezintă primele avioane F-16 de Ziua Forțelor Aeriene

Oficialii ucraineni au avertizat că întârzierile livrărilor de F-16 vor lăsa impactul lor asupra câmpului de luptă mai puțin decât ar putea fi. La urma urmei, birocrația a dat Rusiei timp să-și adapteze tactica. În plus, Rusia a vizat baze aeriene ucrainene în ultimele săptămâni într-o aparentă încercare de a limita infrastructura pentru F-16 înainte de sosirea lor.

Președintele Volodimir Zelenski se așteaptă ca partenerii internaționali să extindă platforma de pregătire a piloților și inginerilor ucraineni pe avioanele F-16. Potrivit acestuia, Ucraina nu are suficienți piloți care au fost deja pregătiți. Cu toate acestea, „mulți dintre băieții noștri studiază acum”, a spus Zelenski.

În același timp, expertul Federico Borsari de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene de la Washington notează că F-16 va putea influența anumite dinamici ale războiului și numește trei sarcini principale pe care le vor îndeplini probabil: interceptarea rachetelor și dronelor rusești, suprimarea sistemelor de apărare aeriană inamice, efectuează lovituri pe poziții ale trupelor rusești și depozitelor de muniții.

Tags: F-16ucrainaVolodimir Zelenski
Război in Ucraina