Ucraina, Marea Britanie şi Polonia îşi consolidează cooperarea într-o trilaterală menită să combată ‘agresorii’

Publicat:

Ucraina, Marea Britanie şi Polonia au convenit joi crearea unui format de colaborare trilaterală pentru consolidarea legăturilor dintre cele trei ţări şi combaterea ”împreună” a ”agresorilor” care ameninţă ”libertatea în Europa”, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres

”Suntem mândri şi bucuroşi să anunţăm iniţierea unui nou format trilateral de cooperare”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la o conferinţă de presă comună la Kiev cu omoloaga sa britanică Liz Truss.


Citește și : Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

”Londra a oferit arme moderne Ucrainei, şi-a arătat disponibilitatea de a impune sancţiuni severe (Rusiei) şi promovează o diplomaţie activă pentru a descuraja Rusia” să lanseze un atac asupra Ucrainei, a remarcat şeful diplomaţiei ucrainene.

”Suntem onoraţi să fim unul dintre partenerii cheie ai Ucrainei”, a spus la rândul ei Liz Truss, amintind că instructori militari britanici au antrenat circa 20.000 de militari ucraineni.

În urma semnării Memorandumului de Cooperare Trilaterală, cele trei ţări au difuzat un comunicat comun în care afirmă că fiecare stat european este liber să-şi aleagă ”politicile de securitate”, incluzând aici şi alianţele din care să facă parte, adăugând că nicio ţară nu trebuie să considere ”vreo parte a Europei ca fiind sfera sa de influenţă”.

Textul semnalează că Londra şi Varşovia vor continua să ofere sprijin Kievului în faţa ”agresiunii ruse care continuă” şi face o referire concretă la iniţiativa ”Platforma Crimeea”, un forum de dialog creat de Kiev cu obiectivul de a recăpăta controlul asupra teritoriilor sale ocupate de Rusia, respectiv peninsula Crimeea anexată în 2014 şi cele două provincii separatiste proruse, Doneţk şi Lugansk.

Citește și : Rusia a expulzat un diplomat american; SUA urmează să reacţioneze faţă de această măsură

În memorandumul noii trilaterale este propusă şi sporirea cooperării în materie de ”securitate cibernetică şi energetică” între cele trei ţări, care urmăresc de asemenea ”impulsionarea comunicaţiilor strategice pentru combaterea dezinformării”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.