Ucraina, nemulțumită că România nu i-a trimis sistemul Patriot: ‘Plătim aceste întârzieri cu pierderi de vieți omenești’

Publicat:

Ucraina, nemulțumită că România nu i-a trimis sistemul Patriot: ‘Plătim aceste întârzieri cu pierderi de vieți omenești’

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, le-a cerut partenerilor străini să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise Kievului.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte state, precum Țările de Jos și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’


„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate”, a declarat Kuleba înaintea reuniunii ministeriale a UE la Bruxelles, scrie Kyiv Independent.

SUA, România și Țările de Jos s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, dar până acum Kievul nu a primit nicio veste cu privire la sosirea lor.

„Unii se plâng (de) birocrație… unii susțin că există momente delicate în politica lor internă. Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a subliniat Kuleba.

Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.

Sistemele Patriot foarte avansate au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie că România va ajuta Ucraina și va trimite un sistem de rachete de apărare Patriot.

Sistemul Patriot care urmează să fie donat Ucrainei nu este unul dintre cele două operaționale deja și care ar proteja în acest moment zona de sud a țării și scutul de la Deveselu. Spre țara vecină ar urma să plece o a treia baterie de apărare antiaeriană care urma să devină operațională până la mijlocul anului viitor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce Rusia se chinuie în Kursk și cum vrea Putin să folosească Belarusul ca să-i oprească pe ucraineni

De ce Rusia se chinuie în Kursk și cum vrea Putin să folosească Belarusul ca să-i oprească pe ucraineni După trei săptămâni de lupte, Rusia...

Cinci persoane au murit, alte 46 rănite într-un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod

Cinci persoane au murit, alte 46 rănite într-un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod Cinci persoane au murit și alte 46 au fost rănite într-un...

Președinta Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis au depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu

Președinta Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis au depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu Șeful statului român, Klaus Iohannis a mers împreună cu Președinta...

Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16

Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16 Avionul de vânătoare F-16 prăbușit în Ucraina a fost doborât din greșeală de un sistem de apărare aeriană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.