X

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Decizia de a începe săptămâna aceasta discuțiile de aderare la Uniunea Europeană este extrem de importantă pentru Ucraina, a declarat Olga Stefanishina, vicepremier pentru integrarea europeană și euro-atlantică, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

“Aceasta este cea mai mare dorință a poporului ucrainean. Și este ireversibilă. Și i-ați văzut pe ucraineni apărându-și alegerea”, a spus Stefanishina duminică la Kiev, cu ocazia primului său interviu de când a fost numită negociator șef pentru aderarea la UE

Citeşte şi: Doi moldoveni au fost atacaţi de urs în România – Stiripesurse.md

Statele membre UE au convenit vineri să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova, depășind opoziția din partea Ungariei, care la 1 iulie va prelua președinția rotativă a UE. Procesul de aderare variază de la țară la țară și ar putea dura chiar ani. Turcia a început discuțiile de aderare în urmă cu aproape două decenii și încă așteaptă aderarea cu drepturi depline.

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Pentru Zelenski, începerea discuțiilor de aderare este un „pas istoric”

Alături de mai mulți înalți oficiali guvernamentali, Stefanishina va conduce marți la Luxemburg deschiderea discuțiilor de aderare. Foarte probabil, Volodimir Zelenski va ține un discurs la ceremonia de deschidere, însă Stefanishina nu a precizat dacă președintele va face acest lucru personal sau pe calea internetului.

Zelenski a descris decizia de vineri drept un „pas istoric”, adăugând într-o postare online: „Mai multe generații ale poporului nostru își realizează visul european”. Ucraina se întoarce în Europa.

Un sondaj de opinie realizat de Parlamentul European la începutul acestui a arătat că la modul general, cetățenii UE susțin cererea de aderare a Ucrainei, dar că nu sunt atât de mult în favoarea accelerării procesului.

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Ucraina, a spus Stefanishina, nu caută un tratament special. „Ucraina se mișcă rapid”, a spus ea, „fără să omite niciun element al procesului (și) fără a cere (nicio) scutire”.

Rusia a folosit presiunea economică și, în cele din urmă, forța militară pentru a încerca să zădărnicească aspirațiile fostului său vecin sovietic de a se alătura alianțelor occidentale pe care le consideră ostile.

În urmă cu un deceniu, protestele acerbe numite Euromaidan au cerut guvernului să își respecte angajamentul de a stabili legături mai strânse cu UE, punând țara pe o rută de coliziune cu Rusia.

„Este o zi mare pentru toată lumea”, a spus Stefanishina, care s-a emoționat când a descris procesul de integrare. „Au trecut aproximativ doi ani de când Ucraina a solicitat aderarea. Războiul încă continuă, dar aderarea începe chiar acum”.

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Stefanishina, o avocată în vârstă de 38 de ani, care lucrează în funcții publice și guvernamentale de la vârsta de 20 de ani, va conduce delegația ucraineană de 35 de membri pentru negocierile cu UE.

În 2019, Ucraina și-a modificat constituția pentru a include aspirațiile sale europene, iar în data de 28 februarie 2022, la cinci zile după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă. a solicitat oficial aderarea la UE.

Ucraina, care se învecinează cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România, ar depăși Franța și ar deveni cel mai mare membru al blocului, deplasând mai spre est centrul de greutate al acestuia. Împreună cu Moldova, face parte dintr-un lung șir de alți candidați – Albania, Bosnia-Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. Ucraina speră ca până în 2030 să se alăture UE.

Ucraina nu va cere derogări de la angajamentele sale de aderare la UE

Deși a fost lăudată pentru progresul înregistrat, Ucraina trebuie să finalizeze zeci de reforme instituționale și legale necesare pentru aderare. Pe primele locuri se află măsurile de combatere a corupției și reforme ample ale administrației publice, justiției și regulilor pieței.

Mai mult de o mie de persoane din Ucraina sunt deja implicate în procesul de aderare, care va continua fără pauza de vară. „Următorul semestru va fi crucial pentru negociatorii noștri cheie”, a spus Stefanishina, adăugând că Ucraina trebuie să prezinte o foaie de parcurs clară pentru reforme. „Procesul de aderare și aderarea Ucrainei sunt prioritatea principală a președintelui nostru”, a spus vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică.

 

 

Tags: Olga Stefanishinaucrainauniunea europeana
Război in Ucraina