X

Ucraina organizează exerciţii de intervenţie în caz de dezastru, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Ucraina organizează de joi exerciţii de intervenţie în caz de dezastru, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie ocupată de forţele ruse, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Kievul a acuzat luna aceasta Moscova de pregătirea unei înscenări de atac terorist la centrală, urmat de degajarea de radiaţii. Rusia a dezminţit acuzaţia, reaminteşte agenţia citată.

Citește și : Cei mai importanţi generali ruşi au dispărut din peisajul public

Iuri Malaşko, guvernatorul regiunii ucrainene Zaporojie, unde este situată centrala, a afirmat că exerciţiile au loc în oraşul Zaporojie şi în districtul din jurul acestuia.

Exerciţii similare au loc şi în regiunea vecină Herson, a anunţat guvernatorul acesteia, Oleksander Prokudin. El a arătat pe Telegram că “scopul evenimentului este de a coordona acţiunile tuturor serviciilor în cazul unei ameninţări reale cu o situaţie de urgenţă” la centrală şi a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul.

Potrivit lui Prokudin, scenariile de după un dezastru nuclear, inclusiv privind informarea şi evacuarea locuitorilor, sunt elaborate de diferiţi oficiali şi de forţele de apărare civilă. Autorităţile testează sistemele de alertă.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, cu şase reactoare, a fost ocupată de forţele ruse la începutul lui martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Luna aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Rusiei pentru încetarea ocupaţiei centralei şi pentru garantarea securităţii nucleare.

Citește și : Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea ‘trăda’ în orice moment unul pe altul

Centrala a fost bombardată de mai multe ori, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de aceste atacuri.

Tags: atac teroristkievucrainaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina