Ucraina pierde anual peste 11 miliarde de dolari din cauza minelor de teren

Publicat:

Ucraina pierde anual peste 11 miliarde de dolari din cauza minelor de teren

Ucraina pierde anual peste 11 miliarde de dolari din produsul intern brut din cauza minelor de teren amplasate de la invazia Rusiei, care creează zone interzise și reduc astfel exporturile și taxele, potrivit unui raport care solicită noi abordări în ceea ce privește ajutorul și deminarea, scrie Reuters.

Invazia a transformat Ucraina în cea mai minată țară din lume, potrivit unei estimări din februarie 2024 a Organizației Națiunilor Unite și a guvernului ucrainean. Raportul elaborat de Ministerul Economiei din Ucraina și Institutul Tony Blair pentru Schimbări Globale a declarat că prezența minelor de teren a reprezentat o provocare pentru economia Ucrainei și pentru redresarea postbelică și a contribuit, de asemenea, la insecuritatea alimentară globală, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Aceasta nu este doar o problemă ucraineană; este un imperativ global”, a afirmat Tony Blair, președintele executiv al TBI.

„Lumea trebuie să se așeze în spatele deminării urgente a Ucrainei, nu numai pentru a sprijini reziliența și redresarea economică a Ucrainei, ci și pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu alimente pentru sute de milioane de persoane dintre cele mai vulnerabile din întreaga lume.”

Raportul a arătat că, la nivelurile actuale, minele de teren și rămășițele explozive ale războiului au suprimat PIB-ul Ucrainei cu 11,2 miliarde de dolari în fiecare an – echivalentul aproximativ a 5,6% din bogăția națională măsurată prin produsul intern brut în 2021.

Economia Ucrainei s-a contractat cu aproximativ o treime în primul an de război și, deși a revenit la creștere în 2023 și 2024, economiștii estimează că PIB-ul țării rămâne mai mic decât înainte de invazia din 2022.

Cele mai puternic afectate regiuni au fost Harkov și Sumy din nord-est, Cernihiv din nord și Mykolayiv din sud.

Studiul a arătat că, din cauza minelor, veniturile fiscale regionale au fost mai mici cu aproximativ 1,1 miliarde de dolari, iar valoarea exporturilor ucrainene a fost redusă cu aproximativ 8,9 miliarde de dolari.

În timpul războiului, produsele agricole sunt principalele exporturi ale Ucrainei și o sursă esențială de venituri în valută forte. Datele Ministerului Agriculturii au arătat că aproximativ 2,5% din terenurile arabile au fost minate și nu sunt utilizate.

Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că, atunci când a început invazia Rusiei, Ucraina nu avea nici măcar un vehicul de deminare. Dar acum are până la 100, iar guvernul își propune ca în următorii cinci ani să aibă cel puțin 200 de vehicule și 10.000 de geniști pentru a putea demina țara.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Raportul arată că, până în septembrie, aproximativ 139.300 km pătrați de teren din Ucraina – o suprafață mai mare decât Anglia – erau minate.

Banca Mondială a estimat că ar fi nevoie de aproximativ 34,6 miliarde de dolari pentru a demina Ucraina în condiții de siguranță.

Raportul a afirmat că ar fi necesare mecanisme inovatoare de finanțare, inclusiv o piață a obligațiunilor agricole, pentru a acoperi deficitul de finanțare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

10 alimente și băuturi care combat balonarea

10 alimente și băuturi care combat balonarea Balonarea, o senzație inconfortabilă de plenitudine sau umflare a abdomenului, poate fi declanșată de diverși factori, inclusiv dieta,...

Turiștii europeni vor trebui să plătească pentru a intra în Regatul Unit în 2025

Turiștii europeni vor trebui să plătească pentru a intra în Regatul Unit în 2025 Europenii care vizitează Regatul Unit fără viză vor trebui în curând...

Cultivatorii americani de orz au probleme. Berea pierde teren în faţa băuturilor de tip hard seltzer

Cultivatorii americani de orz au probleme. Berea pierde teren în faţa băuturilor de tip hard seltzer Don Nygaard, un fermier american din statul Dakota de...

Proprietarul unei băcănii din Israel, condamnat pentru că a pus o pisică în congelator timp de 14 ore

Proprietarul unei băcănii din Israel, condamnat pentru că a pus o pisică în congelator timp de 14 ore Proprietarul unei băcănii din Ashdod a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.