X

Ucraina: Președintele Zelenski convoacă alegeri legislative anticipate pe 21 iulie

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a convocat marţi, a doua zi după învestirea sa în funcţie, alegeri legislative anticipate pe 21 iulie, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei care oficializează dizolvarea Parlamentului, relatează AFP, scrie agerpres.

Acest document “pune capăt puterii Parlamentului”, ostil noului şef al statului şi “fixează alegeri legislative anticipate pe 21 iulie”.

Citește și : Populiştii ‘vând’ interesele europene, afirmă succesoarea lui Merkel

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, era înainte de a candida la preşedinţie un actor de comedie care a făcut campanie pentru un mod de a face politică diferit de cel al unei clase politice care are mari probleme cu corupţia.

Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva adunarea actuală, aleasă în 2014, în discursul de învestitură de luni.

Volodimir Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare (73% din voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie, pentru a câştiga alegerile legislative anticipate, fără a aştepta scrutinul prevăzut să aibă loc în octombrie.

Partidul său “Slujitorul poporului”, în prezent aproape inexistent, este creditat cu până la 40% din intenţiile de vot de ultimele sondaje.

Anunţându-şi decizia de a dizolva Parlamentul luni, noul preşedinte a făcut apel la miniştri să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după legislative.

Citește și : Dronele ‘Made in China’ prezintă riscuri de spionaj, atenţionează Washingtonul

Premierul Volodimir Groisman, în funcţie de trei ani, şi-a anunţat imediat demisia, invocând dezacorduri cu noul preşedinte.

Anunţul dizolvării Parlamentului, procedură foarte complexă şi precis reglementată, a provocat o controversă, anumiţi experţi şi oameni politici denunţând această decizie drept una anticonstituţională şi cerându-i lui Zelenski să renunţe la idee.

Tags: alegeri legislativeanticipateparlamentprezidenţialeVolodimir GroismanVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora