Ucraina protestează împotriva unei legi poloneze controversate

Publicat:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a protestat joi împotriva adoptării în Polonia a unei legi ‘inacceptabile’ ce vizează să apere imaginea ţării şi permite urmărirea în justiţie a celor care neagă crimele naţionaliştilor ucraineni comise între 1925 şi 1950, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Sunt profund îngrijorat’ de legea votată de Senatul polonez, a scris Poroşenko pe pagina sa de Facebook, făcând referire la dispoziţii ‘absolut confuze şi categoric inacceptabile’.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

Votat în noaptea de miercuri spre joi, acest text controversat a provocat furia Israelului din cauza componentei sale privind Holocaustul, legea sancţionându-i pe cei care îi atribuie ‘naţiunii sau statului polonez’ crime comise de fasciştii germani în Polonia ocupată.

O altă componentă permite urmărirea în justiţie a celor care neagă crimele naţionaliştilor ucraineni, comise între 1925 şi 1950, inclusiv a celor care au colaborat cu fasciştii.

‘Oamenii politici polonezi sunt pe cale să încalce liniile roşii din relaţiile cu Ucraina’, a estimat preşedinta comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Ganna Gopko, pe Facebook.

În opinia acestei independente prooccidentale, Varşovia, ‘o locomotivă a democraţiei în Europa de Est (…), alunecă spre o dictatură şovină a politicii care prevalează asupra adevărului istoric’.

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

Partidul prooccidental Frontul Popular, al doilea grup din parlamentul ucrainean, a estimat la rândul său, într-un comunicat, că noua lege creează ‘o ambianţă de tensiune şi intimidare pentru aproape un milion de ucraineni’ ce trăiesc în Polonia.

‘Alimentând ura interetnică’, acest text riscă ‘să exacerbeze tensiunile în regiunea noastră, pentru a face pe plac Rusiei’, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.