X

Ucraina reacţionează la răspunsurile americane date Rusiei

Ucraina nu are nicio obiecţie faţă de răspunsurile în scris pe care SUA le vor transmite Rusiei ca parte a negocierilor pentru a preveni o escaladare militară împotriva Ucrainei, a declarat miercuri ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters şi agrepres.

Rusia aşteaptă ca Washingtonul să-i răspundă în scris la propunerile sale ca Occidentul să-i ofere garanţii de securitate cuprinzătoare, între care blocarea aderării Ucrainei la NATO.

Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

Poziţia Ucrainei a fost luată în considerare în răspunsul scris al SUA la ultimatumurile Federaţiei Ruse privind aşa-numitele “garanţii de securitate”, a declarat Kuleba în conferinţa de presă care a fost difuzată în direct pe contul Facebook al Ministerului de Externe ucrainean.

“S-a ţinut cont de poziţia noastră, iar propunerile pe care SUA le vor transmite în scris Rusiei în ceea ce priveşte Ucraina nu trezesc nicio obiecţie”, a afirmat şeful diplomaţiei Kievului, citat de publicaţia Ukrainska pravda.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat marţi că SUA au informat Ucraina despre răspunsul lor la propunerile Rusiei privind aşa-numitele “garanţii de securitate” şi că au ţinut cont de poziţia Kievului.

“Nu doar că am informat Ucraina, ci le-am comunicat oficialilor ucraineni chiar ceea ce va conţine răspunsul nostru şi le-am cerut direct sugestiile, pe care le-am inclus în text”, a spus diplomatul american, conform portalului ucrainean.

Potrivit acestuia, Statele Unite nu au transmis încă răspunsul scris Federaţiei Ruse.

La 24 ianuarie, Price afirmase că măsurile pe care SUA le vor lua cu privire la cererile Rusiei de garanţii de securitate nu vor fi concesii. Washingtonul este pregătit să trimită un răspuns scris Moscovei săptămâna aceasta, a a mai spus el.

În conferinţa sa de presă de miercuri, Kuleba a afirmat că Rusia încearcă să semene panică în Ucraina.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Moscova nu a comasat suficiente trupe pentru o ofensivă la scară largă, dar aceasta nu înseamnă că nu ar putea să o facă mai târziu, a spus Kuleba, adăugând că riscurile sunt mari.

Rusia a comasat zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente şi tehnică militară în apropiere de frontiera cu Ucraina, trezind suspiciuni că ar putea ataca ţara vecină. Moscova neagă orice intenţie de invazie împotriva Ucrainei, dar continuă să concentreze trupe şi tehnică, oficial, pentru exerciţii, iar propaganda de stat rusă şi-a intensificat dezinformarea, prezentând Rusia drept victimă a NATO şi SUA, conform Ukrainska Pravda. 

Tags: Dmitro KulebakievmoscovaNATONed PricerusiaSUAucrainawashington
Categorii: Externe