X

Ucraina respinge cererea de azil politic depusă de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili

Serviciul pentru Migraţie din Ucraina a respins cererea de azil politic depusă de fostul preşedinte georgian şi fost guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakaşvili, a anunţat marţi procurorul general al Ucrainei, Yuriy Lutsenko, relatează Xinhua.

El a explicat în faţa jurnaliştilor la Kiev că respingerea înseamnă faptul că Saakaşvili poate fi expulzat sau extrădat din Ucraina.

Între timp, Saakaşvili a scris pe Facebook că nu a primit un document oficial privind respingerea cererii de azil din partea Serviciului pentru Migraţie.

Saakaşvili, 49 de ani, a avut două mandate de preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013. El a primit cetăţenie ucraineană în mai 2015 şi a fost numit guvernator al regiunii Odessa. Pe 26 iulie, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană pentru că ar fi furnizat informaţii false în legătură cu obţinerea unui paşaport ucrainean.

La sfârşitul lunii septembrie, biroul procurorului general al Georgiei a cerut Kievului să ia măsuri pentru extrădarea lui Saakaşvili. În Georgia el este acuzat de corupţie, abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Pe 10 septembrie, Saakaşvili a intrat în Ucraina din Polonia, fără să prezinte documente poliţiştilor de frontieră. Sute de susţinători ai săi au rupt cordonul poliţiştilor de frontieră şi al forţelor de securitate şi l-au însoţit în Ucraina.

Săptămâna trecută el s-a aflat în fruntea unei manifestaţii antiguvernamentale desfăşurată la Kiev şi care s-a încheiat cu ciocniri între protestatari şi poliţie.

Tags: apatridGeorgiaMihail SaakaşviliOdessaPetro PoroşenkoPoloniaServiciul pentru Migraţie din UcrainaucrainaYuriy Lutsenko
Categorii: Diaspora